Veronika Gruntová

Pikantní sterilované okurky

Tento recept je velmi zajímavou obměnou ke klasickým nakládaným okurkám nebo tzv. kvašákům. Výsledek je vynikající k letnímu grilování nebo jakémukoliv masu. Recept je nejen jednoduchý, ale ještě k tomu v něm můžete zužitkovat všechny přerostlé okurky. Ať už salátové nebo na nakládání.

Bzenecký liehový kvasný ocot

Ingrediencie

  • 2,5 kg okurek – salátovky (hadovky), nakladačky nebo polní salátovky
  • 800g cibule nakrájené nahrubo
  • 250 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 250g cukru krupice
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce mletého cukru,
  • 2 lžíce kari nebo chilli vločky

Príprava

  1. Okurky omyjeme, a se slupkou nakrájíme na struhadle na plátky. Dáme do mísy a prosolíme. Necháme odstát asi 30 minut a pak slijeme vodu, kterou okurky pustily.
  2. Svaříme si lák z octa a krupicového cukru.
  3. K okurkám přidáme cibuli, vlijeme lák a dobře zamícháme. Poté přidáme 2 lžíce ml. cukru a 2 lžíce kari. Opět zamícháme.
  4. Kdo nemá rád kari, může udělat variantu s chilli vločkami.
  5. Na závěr plníme do čistých sklenic a sterilujeme na 90°C asi 25 minut.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Jej projekt Mama zo zeme je presne o tom, ako Veronika žije - o živote na dedine, záhradkárčení, spracovaní úrody a najmä o sezónnych receptoch. Svojim čitateľom chce ukázať, že samozásobiteľstvo a zručnosti ako pestovanie, konzervovanie a nakladanie nepatria len do rúk našich babičiek, ale majú svoje miesto v modernej gastronómii aj v každodennej kuchyni.

Více jejích receptů

Veronika Gruntová

odborníčka na konzervovanie


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu