Barbora Říhová

Bowl (miska) s pečenou zeleninou a sýrem halloumi aka buddha bowl

Tento recept je super na jaro, kdy po zimě vyhledáváme spíše lehčí jídla, navíc je to fakt rychlovka a jako bonus, je to hodně variabilní, je to taková skládačka na talíř (misku) a záleží jen na vaší chuti, jak a co si do misky naskládáte. Hlavní roli tady hraje zálivka a sýr, ale jakou zeleninu zvolíte je čistě na vás, berte to tedy spíše orientačně, nic se neděje, pokud skladbu zvolíte jinak.

Bzenecký ocot Balsamico di Modena

Ingrediencie

Na cca 2 porce:

  • já dala tuto zeleninu, ale klidně si dejte dle preferencí
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 topinambury
  • 1 černou ředkev
  • 1/2 brokolice
  • 6 cherry rajčátek
  • hrst malých žampionů (já měla hodně mini :) )
  • fazole z jedné plechovky a nebo 100 g suchých
  • 2 plátky sýra halloumi (cca 2 x 100 - 150 g)

Na marinádu:

  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce Bzenecký ocet balsamico crema
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Príprava

Náročnost: snadné

Čas: cca 1 h

Pod receptem najdete několik dalších tipů. Sýr jsem dala řecký Halloumi, který je na minutkovou tepelnou úpravu ideální a také báječně ladí se zeleninou. Marinádu z balsamico octa dělám velice často. A často právě na zeleninu, když ji připravuji jako přílohu k masu. Nebojte se v ní „vykoupat“ jakoukoliv zeleninu a nebo klidně i tofu. Nic nezkazíte ani kuřecím masem. Někdy do marinády přidám bylinky, někdy česnek.. je to opět velice variabilní a záleží na vaší chuti. Používám ráda Bzenecký ocet, vyrábí jak klasické balsamico, tak crema, na marinádu lze použít obé, ale v případě krémového uberte množství. Klasické balzamiko je na takovouto marinádu o něco lepší. 

Příprava luštěnin

Pokud budete fazole dávat sušené, den předem je namočte. Fazole z plechovky stačí prohřát v rendlíčku, namočené fazole vařte v osolené vodě (nebo klidně ve vývaru) až do změknutí. Příprava zeleniny Troubu zapněte na 200 – 220°C Zatímco se vám budou vařit fazole, připravte si zeleninu. Zeleninu pokrájejte na libovolně velké kousky. Já jsem nechala menší růžičky brokolice a kořenovou zeleninu jsem pokrájela na tři stejně velké části, topinabury a ředkev na půlcentimetrové plátky. Připravte si marinádu, důkladně promíchejte všechny ingredience, byste dostali kompaktní nálev. Zeleninu vyskládejte do pekáčku (rajčátka s větvičkou položte na zeleninu až samostatně na konec) a marinádou ji pěkně polijte a promněte, by se marináda dostala všude. Zeleninu dejte péct na přibližně půl hodinky. Měla by zůstat trošku křupavá, at ji nemáte jak bláto.

Příprava sýru

Sýr halloumi si připravte až těsně před servírováním. Stačí mu na pánvi a nebo grilu jen chvilička, i proto je lepší opékat nižší plátky, by se prohřál. Výhoda tohoto sýru je, že se může opékat, aniž by se roztekl. Doporučuji ale opravdu pánev či gril, trouba už mu nedělá tolik dobře. Každý plátek sýru opečte na kapce oleje na pánvi z obou stran do zezlátnutí. Stačí mu minutka z každé strany.

Kompletace

Vezměte si adekvátně velkou misku a vyskládejte do ní upečenou zeleninu. Já mám ráda, když je každý druh zvlášť, pěkně vedle sebe, ale záleží samozřejmě na vás, jak to máte rádi. Doprostřed či vedle zeleniny dejte část fazolí a nahoru položte plátek sýra halloumi. Super je vše posypat ještě nasekanou petrželkou nebo třeba koriandrem.

TIP: Namísto fazolí se výborně hodí i cizrna, ale dát můžete i rýži či bulgur. Nebo třeba čočku. A klidně dejte více druhů najednou, např. fazole/cizrnu a k ní i rýži, třeba jasmínová nebo divoká bude super. Co se zeleniny týče, volba zde je velice široká. Ideální je ale volit tak, by se stejnoměrně propékala. Když dáte třeba mrkev a slabé plátky lilku, lilek budete mít rozblemcnutý a mrkev tvrdou. Pokud ale takovouto skladbu chcete, krájejte adekvátně velké plátky, tz. větší kolečko lilku, menší hranolku mrkve. Zeleninu můžete použít jakoukoliv, super bude právě zmiňovaný lilek či cuketa, papriky, ředkvičky, bílá ředkev..

Dobrou chuť! 


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu