Marcela Prachařová

Coleslaw

Salát coleslaw je světově známý zelný salát, který se dá konzumovat v podstatě celý rok (nebo alespoň v té části roku, kdy jde bez problémů sehnat dobré zelí). Klasická varianta se dělá ze zelí bílého, ale dobře chutná (a zajímavěji vypadá) i ze zelí červeného.

Bzenecký ocot jablčný

Ingrediencie

  • 1 kg zelí (bílé nebo červené, cca menší hlávka)
  • 2 střední mrkve (asi 250 g)
  • 2 lžíce jablečného bzeneckého octa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1,5 lžičky soli
  • pepř
  • zakysaná smetana nebo majonéza na dochucení (viz konec receptu)

Príprava

Variantu, kterou vidíte na fotkách, jsem připravila z kombinace bílého a červeného zelí a ta fialová barva hezky dokresluje nastupující podzim (nebo aspoň babí léto), který dorazil i k nám. Coleslaw jsem letos dělala hodně v létě, kdy se hodil jako příloha ke grilování a nebo jako náplň do tortil (společně s masem) na výlety a pikniky. Ale užijete si ho i teď buď do těch tortil a nebo jako přílohový salát k hlavnímu jídlu, kde třeba chybí dostatek zeleniny. Je neuvěřitelně zdravý, dobrý a dietní (pokud to nepřeženete s porcí majonézy při finálním dochucení). Návrhy na dochucení jsou popsány na konci receptu. Já jsem postupně ozkoušela různé přípavy zálivky a přidávání další zeleniny a nakonec skončila na poměrně jednoduché variantě, kterou vám nyní předkládám. Recept na coleslaw jsem vytvořila ve spolupráci s Bzeneckým octem - konkrétně jsem použila jejich jablečný ocet, který se z mých zkušeností pro zelný salát hodí nejvíce.

  1. Ze zelí odstraníme vrchní listy, očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a následně zelí najemno nakrouháme (ideálně v robotu). Vložíme do větší mísy, ve které půjde snadno míchat.
  2. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme do mísy k zelí. Zasypeme solí a pepřem a lehce promícháme.
  3. Do rendlíku nalijeme ocet a nasypeme cukr a postavíme na sporák. Směs přivedeme k varu, trochu ztlumíme plamen a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí (trvá to minutu až dvě). V této fázi se snažte moc nenahýbat nad rendlík a  nečichat výpary, jsou dost nepříjemně štiplavé. 
  4. Jakmile je cukr rozpuštěný, horkou směs nalijeme na salát a nastává těžká fyzická práce :o) Umyté ruce zaboříme do salátu a zeleninu hodně mačkáme a promícháváme několik minut. V tuhle chvíli mačkáním zelí křehne a snadněji se do něj dostává teplá zálivka a salát tak lze konzumovat okamžitě po umíchání a není nutné ho nechat proležet. 
  5. Salát uchováváme v uzavřené nádobě v lednici a vydrží určitě 5 dní. Konzumovat ho můžeme buď takto "nahý", nebo do něj na jednu větší porci zamícháme asi lžící zakysané smetany, nebo lžičku kvalitní majonézy. Smetanu nebo majonézu ale doporučuji míchat těsně před servírováním, ne do salátu, který je skladován v lednici, mohl by se rychleji zkazit nebo pustit dost vody.

Autor receptu

Varenie a pečenie patrí dlhodobo medzi jej záľuby a svoje výtvory už dlho amatérsky fotografuje. Priatelia a známi ju sem-tam požiadali o recepty na dobroty, ktoré som im dala ochutnať. Jedného dňa jej švagriná Petra povedala, že fotografie s receptami si zaslúžia vlastný blog. No a vďaka tejto pamätnej vete blog existuje.

Více jejích receptů

Marcela Prachařová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu