Andrea Motlíková

Marinovaný pečený bůček

Vím, že je na tahle tučná masa ještě do zimy čas, ale nemohla jsem si pomoct. Měla jsem na ten bůček hroznou chuť Takhle marinovaný a upečený ve svázaném copu je přece neodolatelný. No řekněte sami. Může se podávat klasicky teplý nebo jako studené pohoštění. A proč do marinády balsamikový ocet? Já ho dávám do většiny marinád na maso, chuťové ho tam neucítíte, ale maso je šťavnatější a křehčí.

Bzenecký ocot Balsamico crema

Ingrediencie

  • 1 kg libovějšího bůčku
  • cca 3 cm silnějšího zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 1-2 PL tekutého medu
  • 1 PL octa balsamiko
  • 3 PL sójové omáčky
  • oblíbené koření na pečená či grilovaná masa (použila jsem Country koření), raději pikantní
  • drcený kmín
  • 1 velká cibule
  • sůl

Príprava

  1. Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1-1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí.
  2. Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe. Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem. Zlehka osolte a posypte kořením.
  3. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu. Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete.
  4. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
  5. Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Nechte hodinu přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200°C ještě cca hodinu, aby se maso opeklo.
  6. Můžete podávat klasicky k zelí, jen tak s brambory, třeba šťouchanými nebo nechat vychladnout, vložit do lednice a pak krájet na plátky.

Dobrou noc!


Autor receptu

Miluje jedlo a varenie. Uprednostňuje poctivú domácu kuchyňu z čerstvých surovín a snaží sa využívať sezónnu zeleninu a ovocie zo svojej záhrady, ktorá je jej ďalším koníčkom. V kuchyni nie je prílišnou zástankyňou moderných trendov. Svoj blog tvorí od roku 2014 a má na ňom viac ako 900 receptov od predjedál, polievok, mäsa, dezertov až po zaváranie. Jej osvedčené recepty nájdete aj v jej vlastnej knihe s názvom: "V kuchyni vždy otvorené".

Více jejích receptů

Andrea Motlíková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu