Andrea Motlíková

Těsto na šátečky, taštičky nebo záviny

Možná kdekdo zná tohle nepravé listové těsto, které můžete variabilně použít na slané či sladké pečení šátečků, taštiček nebo závinů. A věděli jste, že se do něj používá i ocet? Já použila ten klasický, kvasný lihový.

Bzenecký liehový kvasný ocot

Ingrediencie

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g chlazeného másla nebo kdo používá, může dát Heru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce Bzeneckého lihového octa
  • 12 polévkových lžic ledové vody
  • špetka soli

Príprava

  1. Do prosáté mouky vytvořte důlek, do kterého nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo, vyklepněte vejce a přilijte ocet s vodou.
  2. Osolte špetkou soli a rychle vypracujte těsto.
  3. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo lepit na ruce.
  4. Těsto zformujte do bochánku, zabalte do folie a vložte do lednice min. na dvě hodiny nejlépe přes noc.
  5. Před upotřebením těsto vyndejte z chladu a nechte trochu povolit.
  6. Rozdělte na části a vyválejte.
  7. Poté použijte na taštičky, šátečky nebo záviny, podle libosti na slané či sladké.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Miluje jedlo a varenie. Uprednostňuje poctivú domácu kuchyňu z čerstvých surovín a snaží sa využívať sezónnu zeleninu a ovocie zo svojej záhrady, ktorá je jej ďalším koníčkom. V kuchyni nie je prílišnou zástankyňou moderných trendov. Svoj blog tvorí od roku 2014 a má na ňom viac ako 900 receptov od predjedál, polievok, mäsa, dezertov až po zaváranie. Jej osvedčené recepty nájdete aj v jej vlastnej knihe s názvom: "V kuchyni vždy otvorené".

Více jejích receptů

Andrea Motlíková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu