Dneska vám přináším recept na sojovou omáčku, která je zcela bez soji. Ano, čtete dobře... Přináším recept na surovinu, která se tváří, že je něco, co není.
Než začnete vrtět hlavou a říkat si, že jsem se zbláznila, koukněte se na to trochu jiným pohledem. Třeba pohledem člověka, který si čas od času rád dá něco, kde je trochu sojové omáčky, ale na soju je alergický, a tak mu zbývá si buď dopřát tu klasickou sojovku a pak trpět (i dva dny) a nebo si doma připravit omáčku, která se chutí podobá té originální a může si jí dát bez obav o své zažívání (nebo před nepříjemnými nebo nebezpečnými projevy). A tato omáčka není řešením jen pro alergiky na soju, ale i pro celiaky, protože je přirozeně bezlepková. Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem a použila jsem v něm hned dva jejich kousky - jablečný ocet a balsamico.
Všechny ingrediance vložíme do menšího hrnce se silným dnem a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme, dokud se objem nesníží cca na polovinu.
Omáčku necháme zchladnout, přecedíme přes plátýnko a přelijeme do lahvičky, kterou skladujeme v lednici maximálně týden. Omáčka se dá i zamrazit, pak vydrží i mnohem déle.
Před použitím omáčku pořádně protřepte.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Varenie a pečenie patrí dlhodobo medzi jej záľuby a svoje výtvory už dlho amatérsky fotografuje. Priatelia a známi ju sem-tam požiadali o recepty na dobroty, ktoré som im dala ochutnať. Jedného dňa jej švagriná Petra povedala, že fotografie s receptami si zaslúžia vlastný blog. No a vďaka tejto pamätnej vete blog existuje.