Jitka Zapletalová

Babiččin recept na zavařené okurky

Náš osvědčený recept, který má babička zapsaný ve své knížce receptů, tzn. že už něco pamatuje :). Myslím ten recept, ale babička vlastně taky :)). Tak jdem na to!

Bzenecký liehový kvasný ocot

Ingrediencie

Na nálev na 8-10 velkých Omniovek (sklenky Omnia):

  • 1, 75l vody
  • 0,45 l Bzeneckého octa
  • 250 g cukru krystal
  • 1 sáček DEKA (Alibona) – kořenící směs

Na proložení do sklenek:

  • 1-2 střední cibule
  • 1-2 mrkve
  • čerstvý kopr

Príprava

  1. Suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu, poté odstavíme.
  2. Do sklenek si naskládáme okurky, které proložíme nakrájemnou mrkví, cibulí a kdo má rád, může přidat i kopr. Já osobně kopr nesnáším a v tomto nálevu mi vůbec nevadí.
  3. Okurky ve sklenicích zalijeme vychladlým nálevem asi centimetr od vrchu. Vršek sklenice osušíme ubrouskem, aby byl suchý.
  4. Přiložíme víčka (ty, co mají zevnitř bílý pruh) a sklenice uzavřeme obvyklým způsobem.
  5. Naskládáme do zavařovacího hrnce a zavaříme. My to děláme tak, že sklenice, které máme postavené na “roštu” v hrnci zalijeme vodou tak, aby sklenice byly postavené cca 5 cm ve vodě. Hrnec zaděláme víkem, vložíme teploměr a vaříme na 80 stupňů po dobu 15- 20 minut.
  6. Poté odstavíme, sklenice vyndáme z hrnce a počkáme až vychladnou.

Věřím, že vám recept přijde vhod a vše se podaří. Dejte vědět, jak vám chutnají :).


Autor receptu

Miluje pečenie a trávenie času v kuchyni. S tým súvisí aj fotografovanie a foodstyling, ktorý ju nesmierne baví, tak dúfajme, že si ho prostredníctvom fotografií svojich receptov užijete aj vy!

Více jejích receptů

Jitka Zapletalová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu