Tak jsem zjistila, že nemám na blogu recept na klasické dušené kedlubnové zelí. A to ho tak miluju. Mám ho tady jenom jako sterilovaný polotovar na jeho přípravu. A protože jsme ho měli včera k obědu, nafotila jsem ho pro vás, abyste i vy, někteří začátečníci, mohli podle receptu zelí připravit.
Určitě ho vyzkoušejte s bzeneckým jablečným octem, protože ho skvěle dochutí. A vůbec, zkuste taky používat jiné octy než jen klasický kvasný lihový, ten si schovejte na zavařování, na to je nejlepší. Ale jablečný je mnohem jemnější a ještě k tomu podporuje spalování . Mrkněte se, kolik různých druhů octů už Bzenec vyrábí.
Kedlubny nahrubo nastrouhejte.
Cibuli nakrájejte nadrobno.
Na másle zesklovaťte cibuli, zasypte ji hladkou moukou a zlehka opražte na světlou jíšku.
Přidejte nastrouhané kedlubny, osolte, okořeňte kmínem a podlijte vodou asi do poloviny.
Přiklopte a duste doměkka zhruba 30 minut.
Podle potřeby podlévejte vodou.
Nakonec dochuťte cukrem a octem podle chuti a ještě asi 5 minut provařte.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jedlo a varenie. Uprednostňuje poctivú domácu kuchyňu z čerstvých surovín a snaží sa využívať sezónnu zeleninu a ovocie zo svojej záhrady, ktorá je jej ďalším koníčkom. V kuchyni nie je prílišnou zástankyňou moderných trendov. Svoj blog tvorí od roku 2014 a má na ňom viac ako 900 receptov od predjedál, polievok, mäsa, dezertov až po zaváranie. Jej osvedčené recepty nájdete aj v jej vlastnej knihe s názvom: "V kuchyni vždy otvorené".