Kateřina Jašková

Hruškové chutney

Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. Je to vlastně jen na fantazii každého.

Bzenecký ocot Balsamico di Modena

Ingrediencie

  • 600 zralých a sladkých hrušek
  • 1 větší cibule
  • 1 plátek másla
  • voda
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • kůra z půlky citrónu
  • 50 g sušených rozinek
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce tuzemského rumu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octu od Bzenecký ocet

Príprava

Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste.

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.
  3. Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.
  4. Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.
  5. Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.
  6. Dejte vychladit do lednice.
  7. Podávejte k sýrům a masu.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Môj blog s príznačným názvom I Love My Life je venovaný všetkému, čo má Katka v živote rada. Láske, zdraviu, vo veľkej miere jedlu a receptom a tiež motivácii. Uvedomila si, že problémy a starosti sú väčšinou v našich hlavách a že niekedy vidíme niektoré veci čierne bezdôvodne. Naučila sa pokorne prijímať všetko, čo jej osud nadelí, a byť za to vďačná. Pretože to zlé nás vždy posilňuje a to dobré nám dáva nádej, že život je naozaj krásny.

Více jejích receptů

Kateřina Jašková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu