Oh My Chef

Kuřecí prso, balsamikové žampiony s medvědím česnekem a pyré z topinamburů

Jaro je tady! Tak jsme si řekli, že vám postupně začneme servírovat trošku odlehčenější recepty. Jako přílohu ke kuřeti jsme zvolili naše oblíbené pyré z topinamburů a žampiony naložené v octu balsamico. Ty se skvěle hodí třeba i k vepřovému a v lednici vám tahle nenáročná paráda vydrží klidně měsíc. Balsamico jsme dostali v rámci spolupráce od české značky Bzenec a vy se v blízké době můžete těšit i na pár dalších octových receptů. Oba totiž milujem všecko nakyselo, takže to byla trefa do černého.

Bzenecký ocot Balsamico di Modena

Ingrediencie

Na 2 porce:

  • 1 kuřecí prso (ideálně farmářské či z volného výběhu)
  • 200 g menších žampiónů
  • 50 ml bzeneckého octa balsamico
  • 1 lžíci hnědého cukru
  • 25 g másla (na žampiony)
  • 15 g čerstvého medvědího česneku
  • 300 g topinamburů
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla (pyré)
  • sůl, pepř
  • sůl fleur de sel Rosa (nebo třeba jinou vločkovou sůl, kterou máte doma)

Príprava

  1. Kuře osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Vložíme do vakuového sáčku (nebo použijeme ziplock) a vaříme metodou sous vide na 65 stůpnů cca 30 minut.
  2. Potom kuře necháme deset minut odpočívat, kůži osušíme a zprudka opečeme na pánvi.
  3. Topinambury nakrájíme na kostičky a zpěníme na polovině másla. Restujeme zhruba 5 minut a potom zalijeme mlékem.
  4. Časem přilíváme vodu tak, aby při vaření byly neustále ponořené.
  5. Po zhruba 15 minutách osolíme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme dohladka.
  6. Žampiony opláchneme ve vodě a osušíme. Překrájíme je na menší kusy a zprudka opečeme na oleji. Teplota musí být vysoká, jinak se začnou dusit.
  7. Když začínají chytat barvu, teplotu snížíme a přidáme balsamikový ocet.
  8. Přidáme sůl i cukr a necháme svařit tekutinu na polovinu. Přidáme máslo a posekaný medvědí česnek. Opepříme.
  9. Můžeme servírovat! Kuře překrojíme napůl a lehce posypeme solí fleur de sel. Na talíř dáme pyré i žampióny, ozdobíme medvědíme česnekem a podáváme.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Oh My Chef spoluvytvárajú Edita a Honza. Honza je šéfkuchár, ktorý varí aj doma, Edita je foodie s občasnými sklonmi ku grafománii. Oh My Chef je pohľad na naše domáce varenie a zároveň náš prvý spoločný projekt (čítaj: ak náš vzťah vydrží tak dlho, zvládneme všetko).

Více jejích receptů

Oh My Chef

foodblogeri


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu