Redakcia
Domácí tlačenka
Zabijačkovou klasikou je jednoznačně tlačenka. My Vám ukážeme jak na ni!
Ingrediencie
- 200 g jazyku
- půlka vepřové hlavy
- 200 g vepřového srdce
- 100 g cibule
- 2,5 dl krve
- 1 g celého černého pepře
- 20 g soli
- 300 g vepřových nožiček
- 1 vepřový žaludek
- Bzenecký kvasný lihový ocet
Príprava
- Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a uvaříme v osolené vodě.
- Přidáme také omyté kůže a nožičky.
- Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala.
- Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme.
- Vaříme poměrně dlouho, a to tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme.
- Vychladlé maso nakrájíme na kostky.
- Vše přendáme do mísy (děláme-li červenou tlačenku, tak přilijeme procezenou krev), přidáme pepř a sůl, zředíme ještě podle potřeby polévkou a naplníme do umělého střeva nebo dobře vypraného žaludku.
- Jestliže jsme použili žaludek, musíme vařit pozvolna, při teplotě 85 - 90°C vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, jestli nevytéká červená krev.
- Umělé střevo vaříme pozvolna jen asi 10 minut.
- Pak tlačenku vyndáme, zatížíme prkénkem a dáme vychladnout. Nejčastěji servírujeme s drobně nakrájenou cibulkou a zředěným Bzeneckým octem.