Redakcia

Domácí tlačenka

Zabijačkovou klasikou je jednoznačně tlačenka. My Vám ukážeme jak na ni!

Bzenecký liehový kvasný ocot

Ingrediencie

  • 200 g jazyku
  • půlka vepřové hlavy
  • 200 g vepřového srdce
  • 100 g cibule
  • 2,5 dl krve
  • 1 g celého černého pepře
  • 20 g soli
  • 300 g vepřových nožiček
  • 1 vepřový žaludek
  • Bzenecký kvasný lihový ocet

Príprava

  1. Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a uvaříme v osolené vodě.
  2. Přidáme také omyté kůže a nožičky.
  3. Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala.
  4. Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme.
  5. Vaříme poměrně dlouho, a to tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme.
  6. Vychladlé maso nakrájíme na kostky.
  7. Vše přendáme do mísy (děláme-li červenou tlačenku, tak přilijeme procezenou krev), přidáme pepř a sůl, zředíme ještě podle potřeby polévkou a naplníme do umělého střeva nebo dobře vypraného žaludku.
  8. Jestliže jsme použili žaludek, musíme vařit pozvolna, při teplotě 85 - 90°C vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, jestli nevytéká červená krev.
  9. Umělé střevo vaříme pozvolna jen asi 10 minut.
  10. Pak tlačenku vyndáme, zatížíme prkénkem a dáme vychladnout. Nejčastěji servírujeme s drobně nakrájenou cibulkou a zředěným Bzeneckým octem. 


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu