Kdy končíte s grilovací sezónou? My po prázdninách zazimujeme velký gril, což je v našem případě velká mramorová deska, pod kterou je ohniště. Desku jsme dostali svatebním darem od našich kamarádů z Penzionu Zvonička v Krkonoších. Úspěšně na ní grilujeme už přes šest let. Ale ani na podzim nezůstáváme bez grilování. Dny jsou často ještě krásně barevné a teplé. Takové počasí úplně láká k tomu, abychom si sedli o víkendu venku a udělali nedělní oběd na grilu. K tomuhle “mimosezónnímu” účelu máme menší LotusGrill. Ten jsem dostala v rámci spolupráce před lety na jedné gastro akci a od té doby se u nás pěkně zabydlel a objel s námi i pár dovolených. V obou grilech zatápím pomocí PE-PO. Tedy PEvného POdpalovače, jak určitě všichni víte S Grillzónou PE-PO spolupracuji od loňského roku a vymyslela jsem pro ně už pěknou hromádku grilovacích receptů. Sladkých, slaných, s mazem i bez něj. A poslední spolupráce, kterou bych chtěla zmínit, je s webem Alkohol.cz . Kromě toho, že tady mají naprosto skvělý výběr výborných vín, manželovy oblíbené whisky a mých oblíbených rumů (když zrovna nejsem těhotná a nekojím ), tak nám čas od času doručí lahev zajímavého pití, které jsem ani neochutnala a mám příležitost si ho vyzkoušet a něco s ním uvařit. Dnes padl los na Cointreau, což je velká dobrota z Francie, hořkosladké chuti pomerančů. MŇAM!!
Anglickou slaninu na omáčku nakrájejte na kostičky a dejte opékat na pánvičku.
Švestky na omáčku nakrájejte na poloviny. Osm švestek nechejte stranou, zbytek přidejte k anglické slanině. Promíchejte a opékejte společně na střední teplotu. Švestky se rozvaří a postupně začnou tmavnout.
Přidejte balzamiko a Cointreau a zvyšte teplotu, aby se vyvařil alkohol a štiplavá chuť octa. Často míchejte, aby se omáčka nepřichytila.
Vsypejte cukr, snižte teplotu a nechejte cukr rozpustit. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem.
Nakonec přidejte i zbylé švestky, které už jen asi dvě až tři minuty povařte v omáčce, aby zůstaly vcelku.
Vepřovou panenku omyjte, osušte a nakrájejte na válečky silné asi 5 centimetrů.
Švestky si nakrájete na malé kousky a každý kousek švestky zabalte do malého plátku anglické slaniny.
Uprostřed každého válečku z panenky udělejte nožem díru a vmáčkněte do něj švestku ve slanině. Medailonky z vepřové panenky ze všech stran osolte a opepřete.
Grilujte po obou stranách, z každé strany jen pár minut, aby maso nebylo příliš vysušené.
Podávejte s horkou omáčkou, čerstvým pečivem nebo opečenými brambory.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyňa kuchyne vznikol v roku 2012. Prináša inšpiráciu na každodenné varenie, sviatočné obedy, fantastické dezerty, ale aj tipy, kde sa dobre najesť a kam cestovať. Nájdete tu všetko, čo potrebujete, aby ste sa stali bohyňou vo vlastnej kuchyni. Za octovými inšpiráciami stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.