Gabriela a Petr Ogurčákovi

Glazované šalotky v troubě

Jak jsem se dočetla z jiných blogů a knih, pojem glazování představuje potažení samotné suroviny něčím lesklým. U většiny případů k tomu potřebujeme klasický cukr a víno. My jsme se obešli samozřejmě bez toho. Použili jsme pouze balzamikový ocet, který sám o sobě obsahuje přirozený cukr a boží šalotky.

Bzenecký ocot Balsamico di Modena

Ingrediencie

  • 1 lžíce ghí másla
  • 400 – 500g šalotek
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • lžičky soli
  • snítky čerstvého tymiánu
  • špetka pepře

zdobíme růžovým pepřem bobkovým listem 

 

Príprava

Tady na tomto receptu můžete vidět, jak balzamikový ocet dobře funguje i při přípravě teplé kuchyně. Šalotky jsou samy o sobě příjemně sladké a spolu s octem vytvoří super jemně nakyslou chuť. Parádně se hodí ke každému masu, ale i do salátu. Umím si je taky představit nasekané do sendviče s roastbeefem. Fakt MNAMM. V lednici nám glazované šalotky vydrží v uzavřené nádobě až 1 týden.

  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Oloupeme šalotky, tak aby zůstaly celé a během vaření se nerozpadly. Neodkrajujeme celý “zadečky”.
  3. Připravíme si větší pánev, kterou můžeme vložit ideálně i do trouby. Na ní necháme rozpálit větší množství ghí a orestujeme cibulky dohněda. Zabere nám to max. 5–6 minut.
  4. Šalotky posolíme, opepříme a dáme péct zakryté do trouby. Jednou až dvakrát promícháme. Po 20 min vyndáme z trouby, zkontrolujeme, zda jsou šalotky měkké. Větší šalotky potřebují až 10 min navíc. Troubu ztlumíme na 180°C. Šalotky zakápneme 3–4 lžícemi balzamikového octa a přihodíme pár snítků tymiánu. Vše promícháme a vložíme opět do trouby. Tentokrát už pánev nezakrýváme. Pečeme 5 minut. Dávejte pozor, aby se ocet nepřichytil.
  5. Podáváme teplé k masu nebo studené k salátu, do sendviče a pod.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Ich pohľad na jedlo prevrátila naruby kniha Začína to jedlom. Začali si uvedomovať, aký obrovský vplyv má jedlo, ktoré jeme, na ľudský organizmus. Chcú ukázať, že zdravé jedlo neznamená nudné dusené zeleninové jedlá bez chuti. Že zdravý tanier je oveľa chutnejší ako vyprážané jedlo, sladené jedlo atď. Nechcú však nikomu hovoriť, čo má jesť a čo nie. Chceli by, aby si na ich blogu našiel inšpiráciu každý, či už je vegetarián, vegán, stravuje sa paleo alebo primal, neje lepok alebo cukor...

Více jejích receptů

Gabriela a Petr Ogurčákovi

foodblogeri


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu