Gabriela a Petr Ogurčákovi

Kulajda s houbami a koprem bez lepku

Chutná vám kulajda, ale máte intoleranci na lepek? Podívejte se na náš bezlepkový recept!

Bzenecký liehový kvasný ocot

Ingrediencie

Na 4 porce:

  • 1 malá cibule
  • 1 vrchovatá lžíce ghí másla
  • 150g lesních hub - velká hrst / nebo menší hrst sušených hub
  • 3 středně malé brambory
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 l vody (ještě lepší je vývar)
  • 250 ml plnotučné smetany
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 4 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce
  • sůl
  • kousek másla

Príprava

Příprava: 10 min

Vaření: 30 min

  1. Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
  2. Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme a pokrájíme je na 1,5 cm kostky, stejně tak brambory.
  3. V hrnci si na ghí másle osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujeme další 3 minuty. Přidáme brambory, půl lžičky soli a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
  4. Mezitím si v hrnku smícháme smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promícháme, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu s moukou a povaříme další 3 minuty. Přisypeme nasekaný kopr a rozklepneme do polévky 3 vejce. Počkáme 30 vteřin a pak polévku lehce promícháme, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
  6. Na závěr dochutíme bzeneckým kvasným lihovým octem, cukrem a solí.
  7. Polévku ozdobíme plátkem másla a čerstvým koprem

Dobrou chuť!


Autor receptu

Ich pohľad na jedlo prevrátila naruby kniha Začína to jedlom. Začali si uvedomovať, aký obrovský vplyv má jedlo, ktoré jeme, na ľudský organizmus. Chcú ukázať, že zdravé jedlo neznamená nudné dusené zeleninové jedlá bez chuti. Že zdravý tanier je oveľa chutnejší ako vyprážané jedlo, sladené jedlo atď. Nechcú však nikomu hovoriť, čo má jesť a čo nie. Chceli by, aby si na ich blogu našiel inšpiráciu každý, či už je vegetarián, vegán, stravuje sa paleo alebo primal, neje lepok alebo cukor...

Více jejích receptů

Gabriela a Petr Ogurčákovi

foodblogeri


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu