Bistro 32

Sriracha

Tahle kultovní chilli omáčka je na světě už přes 40 let a já osobně na ní mám ráda to, že je ostrá, ale extrémně nepálí. Tradičně se vyrábí z červených jalapeňos papriček, které mají pálivost 2500-8000 SHU (Scovilleova stupnice pálivosti chilli, jalapeňos jsou na konci, první místa zaujímají papričky s 2-3 000 000! SHU). Pokud pěstujete vlastní chilli, ale ne jalapeňos, můžete je na srirachu využít, ale ideálně by se jejich pálivost měla pohybovat ve stejném rozmezí jako u jalapeňos papriček.

Bzenecký vínny ocot biely

Ingrediencie

  • 600 g červených chilli papriček (ideálně jalapeňos)
  • 10 stroužků česneku
  • 4 lžičky solibil
  • 4 lžíce bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g krupicového bílého cukru

Príprava

V tomto receptu se dozvíte, jak s klasickým českým bzeneckým octem vyrobit tradiční asijskou chilli omáčku. 

  1. Chilli papričky (celé, jen bez stopky), česnek, sůl a cukr vložte do mixéru/blenderu a rozmixujte na hrubé pyré.
  2. Pyré nalijte do horkou vodou vysterilizované sklenice a zakryjte (ne vzduchotěsně). Pyré nechte při pokojové teplotě 3 dny fermentovat (= stát na lince).
  3. Čtvrtý den směs přelijte do mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hladkou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník, ať docílíte hladké sriracha konzistence.
  4. Hladkou směs nalijte do hrnce, přidejte ocet a rybí omáčku. Přiveďte k varu a horkou omáčku plňte do vroucí vodou vysterilizovaných skleniček.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Začať blog bol jeden z mojich snov. Na začiatku mal fungovať hlavne ako kuchárska kniha pre mňa a mojich priateľov, kde by bolo všetko spoločne napísané a nafotené. Dovtedy to vyzeralo takto: jeden zošit s množstvom zaheslovaných papierov a stovky fotografií rôznych jedál, ktoré som kedy uvarila, v počítači. Samozrejme, všetko bolo v neporiadku. Nie som kuchárka, nie som fotografka. Napriek tomu ma veľmi baví variť, fotiť a písať recepty na môj blog, ktorý je mojím veľkým koníčkom a kde nájdete recepty z našej domácej kuchyne.

Více jejích receptů

Bistro 32

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu