Doba zavařování v troubě: dle návodu dané trouby, v mém případě 45 minut na 150 °C
Jako první si důkladně umyjeme sklenice, do kterých budeme zavařovat zeleninu – i v případě, že jsou nové.
Pak se vrhneme na zeleninu. Tu vydrhneme kartáčem na zeleninu a umyjeme vodou. Květák si nalámeme na jednotlivé růžičky, nakladačky nakrájíme na tlustší plátky, mrkev na kousky, bílé cibule na plátky a menší červené na čtvrtky.
Troubu si předehřejeme na 150 °C (případně se řiďte návodem vaší konkrétní trouby) – já dávám funkci s párou.
Do hrnce nalijeme vodu a k ní bílý vinný ocet. Přisypeme všechny ingredience na nálev a necháme vařit.
Během toho si naskládáme zeleninu do sklenic a ty položíme na hluboký plech.
Jakmile začne voda probublávat, vařič vypneme. Ochutnáme nálev (my máme doma radši trochu kyselejší, takže pokud patříte ke skupině “sladkých nálevů”, tak si ho doslaďte) a opatrně naléváme do sklenic. Ty hned uzavřeme/zavíčkujeme. Na plech pak nalijeme vodu (stačí cca 1 cm) a sklenice rozmístíme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Dáme zavařovat do trouby na 45 minut.
Po vytažení z trouby necháme vychladit, a pak už skladujeme klasicky na temném a chladnějším místě.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Volám sa Gabriela, priatelia ma volajú Gábi a tieto dve hlavné myšlienky najviac vystihujú môj blog o receptoch, ktorý píšem už viac ako 7 rokov. Je to také moje štvrté dieťa a už to nie je len o receptoch pre deti.