Príprava
Svařené balsamiko se kape do vychlazeného oleje. Ideální je na to vyšší sklenice a jakékoliv kapátko, stříkačka, pipeta.., ale při troše šikovnosti postačí i obyčejná vidlička nebo lžička. Olej musí být opravdu důkladně vychlazený, jinak se při kapání nestihne z octa utvořit kulička a ten se rozplizne a slije. Olej dejte chladit buď na 30 minut do mrazáku nebo alespoň na den do spodní části ledničky (ve spodní časti je nejchladněji).
Balsamikový kaviár je hlavně na efekt a dá se použít všude tam, kde se dá použít balsamiko v klasické tekuté formě. Lze jím ozdobit takřka jakékoliv finger foods, polévky, zeleninové saláty a hodí se i k ovoci – hlavně s jahodami, malinami či borůvkami, je to příjemná kombinace, nebojte se tedy ozdobit balsamikovým kaviárem ani dezert.
Náročnost: snadné
Čas: do 1 h
- Nejprve si dejte chladit olej. Přes noc do spodní části ledničky, nebo na půl hodinky do mrazáku. Olej musí být opravdu důkladně vychlazený, aby se tvořili kuličky a balsamiko se neslilo v jednu placku.
- V balsamiku rozmíchejte agar a pár minut povařte. Po chvilce začne agar želírovat, v tu chvíli můžete balsamiko sundat z plotny. Nechte jej maličko zchladnout (max. pár minut), by nebylo úplně vřelé, ale pozor, ať nezačne tuhnout.
- Balsamiko přdělejte do kapátka a po jedné kapce jej kapejte do vychlazeného oleje. Pracujte rychle, jakmile se začne olej zahřívat, přestanou se tvořit kuličky.
- Pokud už budete mít olej málo studený, dejte si vychladit další a mezitím si balzamikové želé nahřejte, ať je dostatečně tekuté.
- Hotové kaviárové kuličky balsamika z oleje vyjměte nebo z nich olej slijte a opláchněte je studenou vodou. Použitý olej je po vyndání perliček čistý, lze jej tedy bez problémů využít při přípravě jídel.
Pokud balsamikový kaviár nespotřebujete hned, uchovejte jej v lednici.
Pár tipů, do kterých jídel balsamikový kaviár použít:
Salát Caprese
- Rajčata
- Mozzarella/buratta/stracciatella
- Bazalka nebo microgreens
- Olivový olej
- Balsamiko kaviár
Jednohubky se sušenou šunkou a hruškou
- Plátky pečiva
- Creme fraiche nebo termizovaný sýr
- Sušená šunka (dá se zaměnit za sýr s modrou plísní)
- Hruška nebo jablko
- Balsamiko kaviár
Košíčky s plísňovým sýrem a ovocem
- Křehké košíčky
- Plísňový sýr s termizovaným sýrem rozmixovaným do pěny
- Hroznové víno nebo plátky hrušky
- Ořechy
- Balsamiko kaviár
Salát s jahodami
- Rukola
- Jahody
- Lístky baby špenátu nebo mladý zelený chřest
- Zálivka z balsamika, hořčice a oleje
- Balsamiko kaviár
Plněná vejce
- Vajíčka - bílky na plnění + žloutky do náplně
- Creme fraiche nebo termizovaný sýr
- Majonéza
- Dijonská hořčice
- Bylinky nebo microgreens
- Sůl, čerstvě mletý pepř
- Balsamiko kaviár
Jakákoliv krémová polévka Jahodové (borůvkové, malinové, hroznové, citrusové..) dezerty - např. Pavlova s jahodami, waffle s jahodami, lívanečky.
Doboru chuť!