Barbora Říhová

Marmeláda ze slaniny

Slaninová marmeláda zní možná trochu bizarně, ale zdání klame. Na jednu stranu je to veliká „prasárnička“, ale na tu druhou je to ohromná delikatesa, ve které se dokonale snoubí chuť opečené slaninky se sladkou zlatavou cibulkou. Jemnou pikantnost této dobrotě dodává česnek a celé to nakopává ocet, a to hned dvakrát, jablečný a balsamiko. A to je vše! Minimum surovin, ale maximum chuti. A protože těch ingrediencí je tak málo, je třeba si dát záležet na kvalitě každé z nich.

Bzenecký ocot Balsamico di Modena

Bzenecký ocot jablčný

Ingrediencie

  • 500 g slaniny (ne špek, může být i uzený bůček)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 40 ml javorového sirupu
  • 4 lžíce třtinového cukru (dle chuti lze i víc)
  • 40 ml jablečného octa Bzenecký ocet
  • 20 - 25 ml Balsamico di Modena *
  • čerstvý tymián (cca 2 – 3 snítky)
  • uvařená černá káva cca 20 ml (lze vynechat)
  • chilli dle chuti

*Pokud nechcete přidávat balsamiko, dejte o to více jablečného octa

Príprava

  1. Slaninu si nakrájíme na drobné kousky, cibuli na jemné plátky a česnek nasekáme najemno. Z tymiánu otrhejte lístečky.
  2. Slaninu orestujeme do zlatova a vyndáme ji z pánve, nejlépe na papírovou utěrku, ať se odsaje tuk.
  3. V pánvi necháme cca 3 lžíce tuku ze slaniny, zbytek si odebereme na jiné použití. Na tuku orestujeme cibulku, dokud nezesklovatí nebo do zlatohněda (ještě pak dojde, bude se dál vařit). Poté přidáme i česnek, necháme ho minutku opékat a přidáme všechno ostatní – nejprve vmícháme cukr, dále javorový sirup, jablečný ocet, balsamiko, případně i kávu a vratíme i orestovanou slaninu.
  4. Necháme vše pomalu probublávat, dokud se tekutina neodvaří a směs nebude mít konzistenci džemu. Pokud bude potřeba podlijeme ke konci ještě vodou, ale maličko (cca po 2 lžících) a opět ji necháme odvařit, dokud nedocílíme požadované konzistence.
  5. Nakonec vmícháme tymián a dochutíme pepřem nebo chilli.
  6. Marmeládu uchováváme v lednici, kde vydrží přibližně dva týdny.
  7. Marmeláda se skvěle hodí jako základ do sendvičů, na opečený toust nebo jednohubky, do šneků, závinu a koláče z listového těsta (stačí doplnit např. jen sýrem, špenátem apod.). Může se také použít jako závěrečná glazura na maso (pozor nespálit!), pod maso, zeleninu při pečení, do jídel typu fazolový guláš, čočka atd., do dresinků, dipů nebo barbecue omáček, do tvarohu nebo jen másla jako netradiční pomazánku, skvěle doplní sýry, hodí se i jako dip ke krekrům nebo zelenině.

Dobrou chuť!

TIPY:
Slaninu můžete zvolit jak plátkovou, tak vcelku. Pokud chcete mít slaninu více přiznanou, zvolte drobné kostičky z celého kousku. Pokud chcete mít jemnější a kompaktnější konzistenci, zvolte jemně pokrájenou plátkovou slaninu. Cibuli lze dát jakoukoliv, nejlépe ale karamelizuje žlutá cibule. Javorový sirup dodá typickou chuť, doporučuji ho nevynechávat, ale případně se dá zaměnit za med.

Na fotce vidíte dva druhy džemu. Tmavší – kdy je přidaná černá káva, tmavý hnědý cukr, slanina je opečena do křupava a cibule úplně zkaramelizovaná (jako na cibulačku např.), konzistence je pak jako poctivá povidla. Světlejší – bez kávy, se světlým cukrem, slanina je jen lehce opečená a cibule zkaramelizovaná jen do světle hnědé, konzistence je míň lepkavá, ne tolik „povidlová“.

Slaninový džem se dá i krásně obměnit, např. jablky nebo broskvemi. Ovoce pokrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli, až zesklovatí, než přidáte česnek.

Hotový džem dejte do čistých (ideálně i vyvařených) a suchých skleniček a skladujte v lednici.


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu