Tahle omáčka je původem z Argentiny, kde je velmi běžná a můžeme ji najít na téměř každém stole. Díky své jednoduchosti a svěžesti získala na popularitě a dnes je oblíbená po celém světě.
Ideální je ji vyrobit dopředu a nechat odležet alespoň přes noc. Tradičně se používá červený vinný ocet (Argentina = červené víno), takže jsme ho zapojili i my. Kromě petržele jsme přidali ještě mátu a oregano, v některých receptech najdete i koriandr. Je na vás, jaká kombinace vám vyhovuje.
V hmoždíři si rozdrtíme česnek se solí a cukrem. Můžeme přidat ještě chilli. Rozmělníme na hrubší pyré a přidáme pokrájenou petrželku, mátu i oregano.
Rozmělníme tak moc, jak to jen jde a přilijeme olej a ocet.
Přidáme i nastrouhanou citrónovou kůru. Zamícháme a dosolíme.
Necháme odležet a používáme jako omáčku na maso. Skvěle se hodí ke grilovanému hovězímu masu.
Tip: Můžeme použít i ruční mixér nebo termomix, výsledkem však bude hladká omáčka, kdežto díky hmoždíři budeme mít kousky podobné salse.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spoluvytvárajú Edita a Honza. Honza je šéfkuchár, ktorý varí aj doma, Edita je foodie s občasnými sklonmi ku grafománii. Oh My Chef je pohľad na naše domáce varenie a zároveň náš prvý spoločný projekt (čítaj: ak náš vzťah vydrží tak dlho, zvládneme všetko).