Andrea Motlíková

Sweet & Sour Chicken (sladkokyselé kuře)

Výborný recept, ve kterém jsme použili jablečný kvasný ocet, který je jemný a zároveň zdravý.

Bzenecký ocot jablčný

Ingrediencie

 Na 2 porce:

  • 1 kuřecí prso
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 cm zázvoru
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 červené papriky
  • ananas (cca 2-3 plátky, můžete použít i kompotovaný)
  • 1/2 hrnku škrobu (kukuřičný, bramborový nebo nejlepší je tapiokový)
  • 1 PL sójové omáčky
  • sůl
  • olej na smažení
  • studená voda

Na omáčku:

  • 1/2 hrnku kvalitního kečupu (kdo kečup z nějakého důvodu nepoužívá, dá rajčatovou passatu a o to více přisladí)
  • 1/2 hrnku vody
  • 2-3 PL třtinového cukru
  • 2-3 PL jablečného octa
  • 2 PL sójové omáčky
  • + přpadně škrob na zahuštění

Príprava

  1. Kuřecí maso a ananas nakrájejte na kousky velikosti sousta, papriky na čtverečky cca 2x2 cm, cibuli na měsíčky a česnek se zázvorem posekejte najemno.
  2. Škrob rozmíchejte s trochou vody a sójovou omáčkou na hustší těstíčko (podobné jako lívancové) a vložte do něj osolené kousky masa. Důkladně je ve směsi obalte a nechte 15 minut odpočinout.
  3. Připravte si z uvedených surovin omáčku, důkladně ji promíchejte, případně dochuťte. Měla by být výrazně sladkokyselá. Kdo by připravoval z kompotovaného ananasu, může vodu zkombinovat se šťávou z kompotu.
  4. V hlubší pánvi rozpalte větší množství oleje na smažení kousků kuřecího masa. Do druhé pánve nalijte oleje pouze cca 1 polévkovou lžíci a orestujte na ní dokřupava kousky zeleniny, ananasu i s česnekem a zázvorem. Během té doby smažte kuřecí maso. Dávejte ho do oleje postupně, každý kousek zvlášť, ať se nepřilepí k sobě. Osmažte dozlatova ze všech stran a vyndávejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  5. K orestované zelenině vlijte omáčku, prohřejte, dochuťte a vmíchejte kuřecí kousky. Maso nesmí v omáčce zůstat dlouho, jinak nebude křupavé a změkne. Takže podávejte ihned a s rýží.

TIP: Omáčku Sweet&Sour můžete použít i na vepřové maso

Dobrou chuť!


Autor receptu

Miluje jedlo a varenie. Uprednostňuje poctivú domácu kuchyňu z čerstvých surovín a snaží sa využívať sezónnu zeleninu a ovocie zo svojej záhrady, ktorá je jej ďalším koníčkom. V kuchyni nie je prílišnou zástankyňou moderných trendov. Svoj blog tvorí od roku 2014 a má na ňom viac ako 900 receptov od predjedál, polievok, mäsa, dezertov až po zaváranie. Jej osvedčené recepty nájdete aj v jej vlastnej knihe s názvom: "V kuchyni vždy otvorené".

Více jejích receptů

Andrea Motlíková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu