Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí.
Ve velké hrnci si rozpusťte polovinu másla.
Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky.
Ochuťte solí, pepřem a cukrem.
Společně chvíli restujte.
Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody.
Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny.
Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.
Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou.
Promíchejte a zalijte smetanou.
Opět promíchejte, přidejte po troškách ocet. Octu dejte tak, aby vám byla příjemná chuť. Někdo má raději omáčku kyselejší, jiný jen jemně kyselou.
Při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyňa kuchyne vznikol v roku 2012. Prináša inšpiráciu na každodenné varenie, sviatočné obedy, fantastické dezerty, ale aj tipy, kde sa dobre najesť a kam cestovať. Nájdete tu všetko, čo potrebujete, aby ste sa stali bohyňou vo vlastnej kuchyni. Za octovými inšpiráciami stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.