Barbora Říhová

Turşu

Turecká nakládaná zelenina, spíše by se dalo říct kvašená zelenina jako zdravá dobrota ve sklenici. Turşu se tradičně jí jako součást meze (několik druhů malých předkrmů, podobné španělským tapas) nebo jako příloha k masu či pilavu. Anebo prostě jen tak. Pochutnávali si na ni už sultáni v paláci Topkapi od 15. století.

Bzenecký ocot jablčný

Ingrediencie

  • ½ menšího květáku
  • 250 g baby mrkviček
  • 1 malá červená paprika (kapie)
  • 1 malá žlutá paprika
  • 2 střední okurky nakládačky
  • 1 malá žlutá řepa
  • 1 petržel
  • 6 malých stroužků česneku
  • jablečný ocet, ale může být i bílý vinný
  • sůl
  • cukr a převařená voda

Príprava

  1. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky, ideálně je uzpůsobíme velikosti skleniček.
  2. Do čistých a suchých sklenic naskládáme pokrájenou zeleninu a dobře ji upěchujeme.
  3. Navrch nasypeme sůl, cukr a ocet – na 1 půllitrovou sklenku dáme: 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a 4 větší lžíce octa (cca 60 ml), dle chuti si lze vše upravit.
  4. Sklenku dolijeme převařenou vodou, uzavřeme, lehce protřepeme a uložíme na chladnější tmavé místo.
  5. Po 3 – 10 dnech uložíme turşu do lednice, mezitím můžeme ochutnávat, zda už je pro vás dostatečně zkvašené a kyselé. V lednici jej uchováváme max. 2 – 3 měsíce.

Dobrou chuť!

Jakou zeleninu do Turşu:

  • Květák, mrkev a česnek je nejčastější a hlavní.
  • Velmi oblíbená je i okurka a červená paprika, nejčastěji špičatá.
  • Chybět by neměl ani celer.
  • Někdo také přidává cizrnu, zelená rajčata, zelené fazolky, bílé či červené zelí nebo bylinky (kopr, máta, koriandr, bazalka,...)

TIP:

Dalším druhem, který je v Turecku oblíbený, je Turşu cibulové. Do sklenice přijde jen červená cibule nakrájená na (půl)kolečka, přidá se vše jako do klasické Turşu, plus ještě citrusové koření Sumah (i jako Sumac nebo Sumak), který cibuli i s nálevem zbarví do krásné růžové barvy. Při ppkojové teplotě (v temnu a chladu) se nechá 1 den, poté se uloží do lednice.

Zeleninu můžete nakládat do velké sklenice i do malých. Nejprve se 3 – 10 dní skladují při pokojové teplotě, resp. na chladnějším a tmavém místě (např. spíž), a poté se uloží do lednice.

Zde uvádíme návod na 3 sklenky o objemu 500 ml, vypsanou zeleninu berte klidně orientačně a množství či druhy si upravte dle vlastní preference.

Dbejte na čistotu sklenic, vhodné je je i vyvařit, stejně tak víčka. Při vkládání zeleniny mějte sklenice i suché.


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu