Príprava
- Zeleninu si očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky, ideálně je uzpůsobíme velikosti skleniček.
- Do čistých a suchých sklenic naskládáme pokrájenou zeleninu a dobře ji upěchujeme.
- Navrch nasypeme sůl, cukr a ocet – na 1 půllitrovou sklenku dáme: 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a 4 větší lžíce octa (cca 60 ml), dle chuti si lze vše upravit.
- Sklenku dolijeme převařenou vodou, uzavřeme, lehce protřepeme a uložíme na chladnější tmavé místo.
- Po 3 – 10 dnech uložíme turşu do lednice, mezitím můžeme ochutnávat, zda už je pro vás dostatečně zkvašené a kyselé. V lednici jej uchováváme max. 2 – 3 měsíce.
Dobrou chuť!
Jakou zeleninu do Turşu:
- Květák, mrkev a česnek je nejčastější a hlavní.
- Velmi oblíbená je i okurka a červená paprika, nejčastěji špičatá.
- Chybět by neměl ani celer.
- Někdo také přidává cizrnu, zelená rajčata, zelené fazolky, bílé či červené zelí nebo bylinky (kopr, máta, koriandr, bazalka,...)
TIP:
Dalším druhem, který je v Turecku oblíbený, je Turşu cibulové. Do sklenice přijde jen červená cibule nakrájená na (půl)kolečka, přidá se vše jako do klasické Turşu, plus ještě citrusové koření Sumah (i jako Sumac nebo Sumak), který cibuli i s nálevem zbarví do krásné růžové barvy. Při ppkojové teplotě (v temnu a chladu) se nechá 1 den, poté se uloží do lednice.
Zeleninu můžete nakládat do velké sklenice i do malých. Nejprve se 3 – 10 dní skladují při pokojové teplotě, resp. na chladnějším a tmavém místě (např. spíž), a poté se uloží do lednice.
Zde uvádíme návod na 3 sklenky o objemu 500 ml, vypsanou zeleninu berte klidně orientačně a množství či druhy si upravte dle vlastní preference.
Dbejte na čistotu sklenic, vhodné je je i vyvařit, stejně tak víčka. Při vkládání zeleniny mějte sklenice i suché.