Karolína Kounová Roubíčková

Kořeněná zelná čalamáda

Jestli se také letos chystáte zavařovat, tuhle kořeněnou zelnou čalamádu prostě musíte vyzkoušet. Využijete ji nejen přes zimu jako náhradu za salát, ale také třeba jako přílohu k francouzským bramborům nebo zapečeným těstovinám. Skvěle se ale také hodí i k lehčím jídlům v aktuální sezóně. Třeba ke grilovanému masu. Chuť této čalamády je o něco zajímavější, než běžné okurky nebo řepa. Tak ji pojďte vyzkoušet!

BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • 150 ml kvasného lihového Bzeneckého octa
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 30 g soli
  • 600 g zelí
  • 150 g mrkve
  • 150 g salátové okurky
  • čerstvý koriandr
  • ? lžičky římského kmínu

Příprava

  1. Nejdříve si připravíme nálev: smícháme ocet, vodu, cukr a sůl a necháme rozpustit.
  2. Zelí nakrouháme na jemné proužky, okurku na plátky a mrkev na klínky.
  3. Všechnu zeleninou přesuneme do větší mísy, přidáme nasekaný koriandr a hrubě drcený římský kmín. Vše dohromady rukama pomačkáme, zelenina díky tomu pustí šťávu. Necháme alespoň hodinu uležet.
  4. Potom zeleninu nacpeme do sklenic, zalijeme nálevem a přidáme i tekutinu, kterou pustila zelenina při mačkání, a zavíčkujeme.
  5. Následně sterilujeme v hrnci. Na jeho dno položíme utěrku, vyskládáme sklenice a do 2/3 zalijeme vodou. Až začne vřít, necháme ji probublávat asi 20 minut. Potom sklenice vytáhneme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Autor receptu

Blog založila proto, aby se její vášeň dostala dál, než jen na práh vlastní kuchyně. Blog se pro ni stal i terapií v běžném životě a je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den. Věří, že její zájmem a posedlost dobrým jídlem se tak trochu přenese i na vás a budete si společně užívat tu nikdy neutuchající vášeň pro jídlo! 

Více jejích receptů

Karolína Kounová Roubíčková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu