Jestli se také letos chystáte zavařovat, tuhle kořeněnou zelnou čalamádu prostě musíte vyzkoušet. Využijete ji nejen přes zimu jako náhradu za salát, ale také třeba jako přílohu k francouzským bramborům nebo zapečeným těstovinám. Skvěle se ale také hodí i k lehčím jídlům v aktuální sezóně. Třeba ke grilovanému masu. Chuť této čalamády je o něco zajímavější, než běžné okurky nebo řepa. Tak ji pojďte vyzkoušet!
Nejdříve si připravíme nálev: smícháme ocet, vodu, cukr a sůl a necháme rozpustit.
Zelí nakrouháme na jemné proužky, okurku na plátky a mrkev na klínky.
Všechnu zeleninou přesuneme do větší mísy, přidáme nasekaný koriandr a hrubě drcený římský kmín. Vše dohromady rukama pomačkáme, zelenina díky tomu pustí šťávu. Necháme alespoň hodinu uležet.
Potom zeleninu nacpeme do sklenic, zalijeme nálevem a přidáme i tekutinu, kterou pustila zelenina při mačkání, a zavíčkujeme.
Následně sterilujeme v hrnci. Na jeho dno položíme utěrku, vyskládáme sklenice a do 2/3 zalijeme vodou. Až začne vřít, necháme ji probublávat asi 20 minut. Potom sklenice vytáhneme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Autor receptu
Blog založila proto, aby se její vášeň dostala dál, než jen na práh vlastní kuchyně. Blog se pro ni stal i terapií v běžném životě a je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den. Věří, že její zájmem a posedlost dobrým jídlem se tak trochu přenese i na vás a budete si společně užívat tu nikdy neutuchající vášeň pro jídlo!