Octy obecně
Bzenecký lihový ocet v sobě skrývá mimo jiné karamel a estragon, které dokonale dochutí pokrm. Kvasí ryze přírodní cestou, vyrábí se ve městě, kde má konzervárenství již více než stoletou tradici. Receptura a technologické postupy se v Bzenci předávají po generacích, jeho chuť je typická a velmi žádaná.
Jaký je rozdíl mezi klasickým octem a ovocnými octy?
Jednotlivé druhy octů se liší jednak specifickou chutí, ale především koncentrací. Klasický kvasný lihový ocet má vyšší koncentraci kyseliny octové (8 %) a je vhodný na zavařování. Ovocné octy (5–6 %) jsou jemnější a ideální na dochucování a vaření.
Ocet skladujte na chladném a tmavém místě, ideálně při pokojové teplotě v uzavřené nádobě, která zabrání odpařování a kontaminaci.
Bílý destilovaný ocet vydrží neomezeně dlouho, aniž by ztratil svou kvalitu nebo účinnost. Ostatní octy mohou změnit chuť nebo barvu, ale jsou bezpečné k použití po mnoho let.
Bzenecké octy zakoupíte ve většině obchodních řetězcích a internetových obchodech. Podrobnosti najdete na našem webu. Vyberte si preferovaný druh octa na naší produktové stránce a kde koupit konkrétní druh octu zjistíte na podstránce s detailem produktu, jako např. u jablečného octa.
Můžu sehnat ocet s vyšší koncentrací?
Čirý 20 % ocet můžete sehnat v Bzenci v prodejně Zdravá výživa – Tereza Junková, náměstí Svobody 72, Bzenec, www.zdravavyzivabzenec.cz. Prodává se pouze stáčený, do vlastních nebo zakoupených nádob. V prodejně najdete i všechny další výrobky značky Bzenecký ocet vč. bio octů.
Jak rozpoznat pravé balsamico od náhražek?
V regálu hledejte balsamico s označením původu z italské oblasti Modena, která má pro balsamico chráněné označení původu (symbol na etiketě). Originální balsamico je vyrobené tradičním způsobem z vinného moštu odrůdy Trebbiano, dozrává roky v dřevěných sudech a prodává se VŽDY (stejně jako to pod značkou Bzenecký ocet) ve skleněné nádobě. Kvalitního balsamica pro získání výrazné chuti stačí jen pár kapek.
Více o balsamico octech se dočtete zde.
Jaký je rozdíl mezi vinným a jablečným octem?
Jablečný ocet má výraznou vůni a ostrou chuť, skvělou pro zvýraznění jídel, podporu metabolismu, redukci hmotnosti a odstranění únavy. Vinný ocet je jemnější, vhodný pro teplou i studenou kuchyni.
Jaký je rozdíl mezi červeným a bílým vinným octem?
Červený vinný ocet má bohatší chuť a hodí se k tmavému masu a zeleninovým pokrmům, zatímco bílý vinný ocet je jemnější a lépe se hodí k rybám, světlému masu a salátům.
Oba octy jsou skvělé do čatní, marmelád, na nakládání masa, dochucení omáček, polévek, salátových zálivek a domácí majonézy. Pro výběr mezi bílým a červeným octem se řiďte tím, jaké víno byste zvolili k pokrmu.