Cuketové zelí je skvělá alternativa pro ty, kterým klasické zelí nedělá dobře, nebo jen zkrátka nejsou jeho velkými fanoušky. Na zahrádce máme v tomto období přebytek cuket, které můžeme skvěle využít. Když je nakrouháte a sterilizujete, vydrží vám klidně celou zimu. Cuketové zelí je vynikající ke všem jídlům ke kterým klasické zelí patří.
Cukety nejprve očistíme. Pokud máte mladé cukety bude stačit, když jen vydlabete jadřinec. U těch velkých se musí oloupat i slupka.
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme nahrubo. V míse smícháme cuketu, cibuli a všechny ostatní suroviny. Dobře promícháme a necháme 30 minut odležet.
Poté plníme do čistých sklenic a sterilujeme na 85°C 25 minut.
Stačí už jen připravit jíšku, přidat sterilované cuketové zelí, dochutit, krátce podusit a je hotovo.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.