Alena Kolaříková

Nedělní oběd Dokonalá domácí svíčková

Svíčková patří mezi jídla, která ve mě vyvolávají vzpomínky na dětství. Moje babička uměla svíčkovou neskutečně dobrou a já jsem se po letech experimentování vrátila k jejímu osvědčenému receptu. Omáčka u mojí svíčkové je pěkně tmavá, od mrkve a výpeku z masa. Knedlíky domácí a maso krásně měkké a šťavnaté. Když jsem se svíčkovou kdysi začínala, měla jsem pocit, že je to složité jídlo. Vlastně ani nevím proč. A taky jsem si myslela, že se “svíčková” jmenuje podle hovězí svíčkové, která se na recept používá. První i druhá domněnka jsou omyl. Svíčková není těžká a nepřipravuje se z hovězí svíčkové.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 750 g hovězího zadního, ideálně vyzrálého
  • 150 g špeku
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 3 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 1/2 středně velkého celeru
  • kuličky nového koření
  • kuličky černého pepře
  • špetka tymiánu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • Bzenecký červený vinný ocet
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hovězí vývar
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • hladká mouka a kousek másla na jíšku (cca 30 g od každého)
  • trocha oleje na opečení masa

Příprava

  1. Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špek dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Já jsem měla náhodou špek stejně dlouhý jako maso, takže se mi podařilo do masa špek protknout po celé délce. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran.
  2. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku.
  3. Maso pevně stáhněte provázkem.
  4. Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct. Mezitím si oškrábejte zeleninu, nakrájejte na drobné kostičky.
  5. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova.
  6. Hlídejte, aby se vám zelenina nepřipekla. Až bude krásná jako na fotce, přidejte cibuli.
  7. Promíchejte a nechejte zezlátnou i cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Až je pěkně zlatavá, zasypejte ji cukrem a míchejte asi dvě minuty.
  8. Přidejte červený vinný ocet a hořčici.
  9. Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáčku maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliče nového koření, špetku tymiánu, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Já je zavazuji do gázy, abych je nemusela z hrnce lovit. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.
  10. Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté.
  11. Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte. Dokončete si omáčku.
  12. Vyndejte z omáčky koření. Ve výkonném mixéru nebo tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte smetanu. Kdo chce, může ještě zahustit jíškou. Někdy je dostatek zeleniny a málo tekutin a omáčka je i tak dost hustá. Pokud zvolíte zahuštění jíškou, omáčku ještě 15 až 20 minut provařte.
  13. Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími knedlíky.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.

Více jejích receptů

Alena Kolaříková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu