Ricottu vyrobíme tak, že zahřejeme 1l bio farmářského nepasterované mléka na 70 stupňů a přidáme 2 lžíce octa. Podobnou teplotu pak udržujeme dalších cca 10 minut, dokud se nesrazí bílkovina.
Jakmile vidíme, že se hmota oddělila od tekutiny, máme téměř hotovo.
Můžeme přecedit a nechat okapat.
Potom můžeme jakkoliv ochutit, stačí jen osolit, ale pokud ho chceme jíst samotný třeba s chlebem, můžeme přidat i čerstvé bylinky, třeba pažitku nebo petržel (v tomto případě jsme použili uzenou papriku a dobře prosolili).
Vodu si schováme a použijeme ji např. do polévky.
Brambory propícháme jehličkou a dáme péct do trouby na 180 stupňů cca 45-60 minut.
Cibuli zabalíme do alobalu a přidáme k bramborám péct.
Když jsou brambory upečené, rozkrojíme napůl a necháme vychladit. Potom lžící vyškrabeme dutinu a pomocí šťouchadla rozmícháme.
Přidáme škrob, mouku a parmezán, důkladně osolíme a vytvoříme si těsto. Nemělo by být řídké, spíš tužší.
Vložíme do cukrářského pytlíku a na pečící papír vytvarujeme dlouhé válečky. Nejdřív je ale necháme vychladit v lednici. Stačí zhruba 20 minut. a potom je vaříme na páře dalších 10 minut (my používáme bambusový pařák, ale můžete použít i parní troubu).
Znovu dáme vychladit a po dalších 15 minutách v lednici nakrájíme na menší kousky. Ty opečeme na teflonové pánvi a nakonec přidáme kousek másla. Osolíme.
Slupky z brambor obalíme v mouce a pomalu smažíme dozlatova. Ihned osolíme.
Pečenou cibuli oloupeme a rozdělíme na menší lodičky (kousky). Osolíme.
Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky, pokapeme bílým vinným octem, přidáme trochu olivového oleje a osolíme.
Noky sevírujeme s nastrouhaným parmezánem, cibulí, marinovanou paprikou a křupavými šlupkami.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).