Oh My Chef

Noky ze sladkých brambor, ricotta s uzenou paprikou a pečená cibule

Máte rádi noky? Zkuste si je s námi udělat ze sladkých brambor!

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Na 4 porce:

  • 3 sladké brambory
  • 2 červené cibule
  • 5 velkých lžic hladké mouky (typ 1050 bio)
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl, pepř
  • 2 větvičky koriandru

domácí ricotta

Příprava

  1. Ricottu vyrobíme tak, že zahřejeme 1l bio farmářského nepasterované mléka na 70 stupňů a přidáme 2 lžíce octa. Podobnou teplotu pak udržujeme dalších cca 10 minut, dokud se nesrazí bílkovina.
  2. Jakmile vidíme, že se hmota oddělila od tekutiny, máme téměř hotovo.
  3. Můžeme přecedit a nechat okapat.
  4. Potom můžeme jakkoliv ochutit, stačí jen osolit, ale pokud ho chceme jíst samotný třeba s chlebem, můžeme přidat i čerstvé bylinky, třeba pažitku nebo petržel (v tomto případě jsme použili uzenou papriku a dobře prosolili).
  5. Vodu si schováme a použijeme ji např. do polévky.
  6. Brambory propícháme jehličkou a dáme péct do trouby na 180 stupňů cca 45-60 minut.
  7. Cibuli zabalíme do alobalu a přidáme k bramborám péct.
  8. Když jsou brambory upečené, rozkrojíme napůl a necháme vychladit. Potom lžící vyškrabeme dutinu a pomocí šťouchadla rozmícháme.
  9. Přidáme škrob, mouku a parmezán, důkladně osolíme a vytvoříme si těsto. Nemělo by být řídké, spíš tužší.
  10. Vložíme do cukrářského pytlíku a na pečící papír vytvarujeme dlouhé válečky. Nejdřív je ale necháme vychladit v lednici. Stačí zhruba 20 minut. a potom je vaříme na páře dalších 10 minut (my používáme bambusový pařák, ale můžete použít i parní troubu).
  11. Znovu dáme vychladit a po dalších 15 minutách v lednici nakrájíme na menší kousky. Ty opečeme na teflonové pánvi a nakonec přidáme kousek másla. Osolíme.
  12. Slupky z brambor obalíme v mouce a pomalu smažíme dozlatova. Ihned osolíme.
  13. Pečenou cibuli oloupeme a rozdělíme na menší lodičky (kousky). Osolíme.
  14. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky, pokapeme bílým vinným octem, přidáme trochu olivového oleje a osolíme.
  15. Noky sevírujeme s nastrouhaným parmezánem, cibulí, marinovanou paprikou a křupavými šlupkami.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).

Více jejích receptů

Oh My Chef

foodblogeři


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu