Gabriela a Petr Ogurčákovi

Jarní bramborový salát a bylinkový dresink s ančovičkami

Nevím jak vy, ale někdy se upřímně bojím objednat si v nové restauraci salát. Častokrát jsem šlápla vedle. Přinesou vám krásnou variaci zeleniny, kousku masa či ryby a zakápnout to maximálně olivovým olejem? To mě dohání k šílenství. Správný dresink je základ.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

  • orestované jarní brambory ve slupce
  • orestované červené papriky
  • plátky parmezánu
  • granátové jablko
  • salátové listy

Na zálivku:

  • 200 ml olivového oleje
  • 1–2 lžíce vinného octa
  • lžičky medu
  • červené cibule či 1 šalotka
  • velká hrst petržele
  • 2 lžíce posekané pažitky
  • (4–5 plátků ančoviček)
  • lžičky středomořské soli

Příprava

Čas: 10 minut

Připravila jsem jeden, díky kterému i ta (pardon že to tak nazvu) nejnudnější surovina – brambory, bude chutnat naprosto bombově. Možná se vám do složitějšího dresinku často nechce, Ale vždyť si ho můžete připravit do sklenice na delší čas.. :) Tak šup na něj.

  1. Do menší misky si nalijeme 200 ml olivového oleje,1 hlubší lžíci vinného octu a lžičky medu.
  2. Bylinky si nasekáme najemno. U petrželky používáme i stonky. Cibulku nakrájíme na co nejmenší kostičky. Přisypeme do misky s olejem.
  3. Plátky ančoviček si vidličkou rozmačkáme a přidáme do misky. Vše pečlivě promícháme. Dochutíme solí.
  4. Do hlubšího talíře pokládáme listy salátu a následně orestované jarní brambory. Zakapeme dresinkem.
  5. Přidáme orestované červené papriky, které jsme na konec zakápli citrónem a jemně osolili. Jak poznáte, že jsou papriky na pánvi hotové? Na stranách jsou malinko černé a především jsou měkké.
  6. Na závěr zdobíme salát granátovým jablkem a plátky parmezánu.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Pohled na jídlo jim převrátila naruby kniha It starts with food (Jídlo na prvním místě). Začali si uvědomovat, jak obrovský vliv na lidské tělo mají potraviny, které jíme. Chtějí ukázat, že zdravé jídlo neznamená nudnou dušenou zeleninu bez chuti. Že zdravý talíř je mnohem chutnější než jídlo smažené, oslazené, apod. Nechtějí, ale nikomu říkat, co jíst, a co nejíst. Rádi by, aby každý na jejich blogu našel trochu inspirace, ať už je vegetarián, vegan, jí podle pravidel palea nebo primal, nejí lepek nebo cukr…

Více jejích receptů

Gabriela a Petr Ogurčákovi

foodblogeři


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu