Pokud byste měli znát alespoň jednu věc o Srbsku, tak je to určitě to, že je domovinou této lahůdky - Ajvaru. Co to je ten Ajvar? Tato pochoutka připravená z pečených paprik, česneku a lilku je nedílnou součástí balkánské kuchyně. Ne nadarmo se mu říká srbský zeleninový kaviár. Každá rodina má svůj recept, a tak je každý ajvar originál, někdo ho připravuje více ostrý jiný zase ne. Jaký si připravíte vy? Ajvar využijete jak při vaření, pečení masa, přípravě pomazánky, salátu či jen tak k čerstvému pečivu. Jeho využití je opravdu pestré. Ta chuť pečené zeleniny je prostě geniální. Suroviny:
Typickou chuť získá ajvar díky pečené zelenině. Papriky a lilek omyjte a předehřejte si troubu na 200°C. Lilek několikrát propíchněte vidličkou a dejte na plech spolu s celými paprikami.
Pečte asi 35 minut, dokud slupka zeleniny neztmavne.
Poté dejte zeleninu do mísy, zakryjte igelitovým sáčkem a nechte vystydnout. Zelenina se v míse zapaří a půjde velmi snadno oloupat. Lilek oloupejte a z paprik odstraňte stonek a zrníčka.
Připravenou pečenou zeleninu dejte do hrnce. Pomocí šťouchadla na brambory zeleninu trochu pomačkejte nebo ji můžete pomlít na masovém mlýnku. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, najemno nakrájené feferonky, olej, ocet, cukr a sůl
Směs vařte bez pokličky na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud není směs hustá. Podle chuti ještě dosolte či přidejte ocet. Plňte do menších vysterilizovaných sklenic.
Zavařujte 20 minut na 80°C.
Doporučení: Jelikož příprava ajvaru je časově náročnější, doporučuji si klidně připravit dvojnásobnou dávku.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.