Kachní prsa s hustou sladkokyselou omáčkou z balsamicového octa. Troufám si říct, že tahle jednoduchá úprava kachního masa s výraznou omáčkou u vás doma zaboduje!
1 lžíci demi glace (zredukovaného vývaru) nebo drůbeží bujón
2-3 lžíce třtinového cukru nebo medu (podle chuti)
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř
Příprava
Kůži kachních prsou nařezejte do mřížky. Budete potřebovat ostrý nůž, tak dávejte pozor, abyste se nepořezali. Maso osolte a posypte trochou tymiánových lístků.
Na studenou pánev (vhodnou do trouby) vložte prsa kůží dolů a teprve pak rozpalte. Díky tomu se kůže krásně vypeče. Nechte opékat až do zlatavé barvy, musí být křupavá. Maso otočte a přendejte do trouby vyhřáté na 110 °C. Pečte asi 50-55 minut podle velikosti prsou.
Na druhou pánev vlijte ocet Balsamico di Modena, přidejte demi glace, cukr nebo med, tymián a podlijte asi 100 ml vody. Redukujte a ochutnávejte, případně dochuťte solí nebo cukrem a opepřete čerstvě mletým pepřem.
Nakonec do omáčky přidejte pár lžic výpeku z kachních prsou a plátek chladného másla. Pánev už odstavte od zdroje tepla.
Kachní prso nafilírujte (nakrájejte na plátky) a servírujte s omáčkou.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.