Závin. Druh vrstveného pečiva obvykle se sladkou náplní. V 18. století se stal populární po celé habsburské říši. Štrúdl neodmyslitelně patří k rakouské kuchyni, ale je oblíbený i v jiných středoevropských kuchyních. Tak si ho pojďte připravit, ať provoní jablky i tu Vaši!
semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
Sůl
Na náplň:
4 větší jablka
2 lžičky mleté skořice
4 lžíce třtinového cukru
100 g vlašských ořechů
100 g rozinek
Na dokončení:
1 vejce
mandlové plátky
Příprava
Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů zchladné máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Veškeré své poslání vidí v zajímavé práci, která ji naplňuje a neskutečně baví. A navíc dělá to, co každému člověku na světě může přinést lásku, protože jak všichni víme, „láska prochází žaludkem“. Nemusíte trávit hodiny v kuchyni, abyste ji někomu předali, stačí jen přijít na chuť dobrému vaření a pravá láska může být na světě. Podívejte se na některé z jejích receptů a třeba si je zamilujete. A kdo ví, možná se díky nim zamiluje někdo do vás.