Príprava
- Slaninu si nakrájíme na drobné kousky, cibuli na jemné plátky a česnek nasekáme najemno. Z tymiánu otrhejte lístečky.
- Slaninu orestujeme do zlatova a vyndáme ji z pánve, nejlépe na papírovou utěrku, ať se odsaje tuk.
- V pánvi necháme cca 3 lžíce tuku ze slaniny, zbytek si odebereme na jiné použití. Na tuku orestujeme cibulku, dokud nezesklovatí nebo do zlatohněda (ještě pak dojde, bude se dál vařit). Poté přidáme i česnek, necháme ho minutku opékat a přidáme všechno ostatní – nejprve vmícháme cukr, dále javorový sirup, jablečný ocet, balsamiko, případně i kávu a vratíme i orestovanou slaninu.
- Necháme vše pomalu probublávat, dokud se tekutina neodvaří a směs nebude mít konzistenci džemu. Pokud bude potřeba podlijeme ke konci ještě vodou, ale maličko (cca po 2 lžících) a opět ji necháme odvařit, dokud nedocílíme požadované konzistence.
- Nakonec vmícháme tymián a dochutíme pepřem nebo chilli.
- Marmeládu uchováváme v lednici, kde vydrží přibližně dva týdny.
- Marmeláda se skvěle hodí jako základ do sendvičů, na opečený toust nebo jednohubky, do šneků, závinu a koláče z listového těsta (stačí doplnit např. jen sýrem, špenátem apod.). Může se také použít jako závěrečná glazura na maso (pozor nespálit!), pod maso, zeleninu při pečení, do jídel typu fazolový guláš, čočka atd., do dresinků, dipů nebo barbecue omáček, do tvarohu nebo jen másla jako netradiční pomazánku, skvěle doplní sýry, hodí se i jako dip ke krekrům nebo zelenině.
Dobrou chuť!
TIPY:
Slaninu můžete zvolit jak plátkovou, tak vcelku. Pokud chcete mít slaninu více přiznanou, zvolte drobné kostičky z celého kousku. Pokud chcete mít jemnější a kompaktnější konzistenci, zvolte jemně pokrájenou plátkovou slaninu. Cibuli lze dát jakoukoliv, nejlépe ale karamelizuje žlutá cibule. Javorový sirup dodá typickou chuť, doporučuji ho nevynechávat, ale případně se dá zaměnit za med.
Na fotce vidíte dva druhy džemu. Tmavší – kdy je přidaná černá káva, tmavý hnědý cukr, slanina je opečena do křupava a cibule úplně zkaramelizovaná (jako na cibulačku např.), konzistence je pak jako poctivá povidla. Světlejší – bez kávy, se světlým cukrem, slanina je jen lehce opečená a cibule zkaramelizovaná jen do světle hnědé, konzistence je míň lepkavá, ne tolik „povidlová“.
Slaninový džem se dá i krásně obměnit, např. jablky nebo broskvemi. Ovoce pokrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli, až zesklovatí, než přidáte česnek.
Hotový džem dejte do čistých (ideálně i vyvařených) a suchých skleniček a skladujte v lednici.