Češka z Česka

Bramborové smaženky s bylinkovým salátkem

Recept na bramborové smaženky byste našli téměř v každé staročeské kuchařce. Je podobný běžným bramborovým plackám, ale liší se tím, že obsahuje zakysanou smetanu a tvaroh. Těsto díky tomu získá příjemnou nakyslost. Velkou výhodou bramborových smaženek je také to, že do nich klidně můžete použít i staré brambory. Spotřebujete tak i ty zvráštilé nebo naklíčené, které trpělivě čekaly ve sklepě celou zimu. Teď je ta nejlepší příležitost je zužitkovat!

Bzenecký Speciál na saláty

Ingredience

Na smaženky:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krupice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 600 g vařených brambor
  • asi 250 g hladké mouky (přidáváme postupně podle potřeby, aby šlo těsto zpracovat)
  • vepřové sádlo nebo olej na smažení

Na salátek:

  • 1 salát (ledový nebo hlávkový)
  • 3 hrsti bylinek (např. pampelišku, sedmikrásku, ptačinec, popelec, řebříček)
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci Bzeneckého octa s chutí bylinek
  • pepř a sůl

Příprava

Smaženky:

  1. Přibližně stejně velké brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (na to nezapomeňte).
  2. Tvaroh utřeme se žloutky, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné části struhadla. Přidáme do směsi, osolíme a promícháme, podle potřeby přidáváme mouku.
  3. Těsto prohněteme rukama, vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a pořádně a rychle propracujeme (rychlost je v tomto případě také důležitá, protože bramborové těsto má tendenci řídnout). Z hotového těsta vytvarujeme dvě koule a necháme pár minut v lednici (asi 10-15 min).
  4. Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme na pomoučené ploše placku o síle asi 1,5 cm. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Klidně ale můžete použít sádlo.

Abychom tomuto jídlo dodali svěžest, připravíme si k němu jarní bylinkový salátek plný jarní energie a chuti. Při trhání lístečků salátku ze zahrádky se zaměřte na ty malinké, ve kterých je nejvíc energie. Trhejte jen ty, která znáte, nejlépe z vaší zahrádky.

Salátek:

Hlávkový salát a bylinky ze zahrádky omyjeme a natrháme či nakrájíme na malé kousky. Omyté ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na plátky. Z oleje, octa s chutí bylinek, soli a pepře si připravíme zálivku, kterou promícháme se salátkem. Podáváme s bramborovými smaženkami, ale klidně i k pečivu či masu.

Dobrou chuť!

 


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu