Příprava
Proč byste si kečup měli vyrábět sami doma? Protože znáte složení a opravdu víte, co jste do sklenice dali, kolik jste použili rajčat nebo cukru. V kupovaném kečupu totiž tvoří většinu hmoty jablka. Kromě složení si můžete přizpůsobit také množství, velikost sklenic a hlavně chuť. Kečupu můžete připravit dvě různé varianty, jednu pikantní pro dospělé a jednu sladší pro děti.
TIP:
Vybírejte jen dobré a zralé kousky. Vždy vybírejte ovoce i zeleninu čerstvou a v dobrém stavu. Nezavařujte nic, co je plesnivé, nahnilé a vypadá nezdravě. Žádné odkrajování napadených částí, celý plod pryč. Chcete přece, aby vám vaše zavařeniny vydržely a práce nepřišla nazmar. Pro přípravu marmelád, kečupů, čalamád nebo přesnídávek vybíráme vyzrálé až měkké plody. Zavařeniny budou sladší a u čalamády není struktura až tak důležitá, takže upotřebíte i měkká rajčata a velké cukety.
- Rajčata a cibuli si nakrájíme, přidáme koření a ocet. Není potřeba zeleninu krájet na malé kousky, stejně nakonec vše rozmixujeme.
- Směs povaříme asi 2 hodiny, poté rozmixujeme, přepasírujeme a vařící plníme do sklenic. Není potřeba již zavařovat.
Pod tímto receptem si nepředstavujte klasický kečup, který znáte z marketu. Náš babiččin kečup je spíše ,,zavařená rajská omáčka“ nebo její základ. Chuť Bzeneckého octa s karamelem a estragonem, skořice a dalšího koření ji opravdu velmi připomíná. Věřte nám, je to neskutečná pomoc při rychlé přípravě oběda. Využijete ji jak při vaření rajské omáčky, tak i na těstoviny a všude tam, kam se hodí rajčatová chuť.
TIP:
Pro výrobu kečupu jsou ideální masitá rajčata, která mají méně vody a mnohem více dužiny. Kečup je tak hustější a nemusí se redukovat tak dlouho, jako když použijeme rajčata běžná. Pro výrobu kečupu klidně můžete použít měkká nebo přezrálá rajčata. Naopak čím zralejší budou, tím budou mít lepší chuť.