Veronika Gruntová

Babiččin kečup

Kečup nebo pyré je snad ta nejlepší možnost, jak využít a zpracovat chutná letní měkká přezrálá rajčata.

BIO ocet lihový

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 8-10 sklenic o objemu 0,5 potřebujete: 

  • 3 kg rajčat
  • 6 velkých cibulí
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky (můžete vynechat)
  • 300 ml Bzeneckého lihového octa
  • 2 lžičky skořice
  • 380 g cukru
  • 3 lžíce soli
  • 2 bobkové listy
  • 8 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření

Příprava

Proč byste si kečup měli vyrábět sami doma? Protože znáte složení a opravdu víte, co jste do sklenice dali, kolik jste použili rajčat nebo cukru. V kupovaném kečupu totiž tvoří většinu hmoty jablka. Kromě složení si můžete přizpůsobit také množství, velikost sklenic a hlavně chuť. Kečupu můžete připravit dvě různé varianty, jednu pikantní pro dospělé a jednu sladší pro děti.

TIP:
Vybírejte jen dobré a zralé kousky. Vždy vybírejte ovoce i zeleninu čerstvou a v dobrém stavu. Nezavařujte nic, co je plesnivé, nahnilé a vypadá nezdravě. Žádné odkrajování napadených částí, celý plod pryč. Chcete přece, aby vám vaše zavařeniny vydržely a práce nepřišla nazmar. Pro přípravu marmelád, kečupů, čalamád nebo přesnídávek vybíráme vyzrálé až měkké plody. Zavařeniny budou sladší a u čalamády není struktura až tak důležitá, takže upotřebíte i měkká rajčata a velké cukety.

  1. Rajčata a cibuli si nakrájíme, přidáme koření a ocet. Není potřeba zeleninu krájet na malé kousky, stejně nakonec vše rozmixujeme.
  2. Směs povaříme asi 2 hodiny, poté rozmixujeme, přepasírujeme a vařící plníme do sklenic. Není potřeba již zavařovat. 

Pod tímto receptem si nepředstavujte klasický kečup, který znáte z marketu. Náš babiččin kečup je spíše ,,zavařená rajská omáčka“ nebo její základ. Chuť Bzeneckého octa s karamelem a estragonem, skořice a dalšího koření ji opravdu velmi připomíná. Věřte nám, je to neskutečná pomoc při rychlé přípravě oběda. Využijete ji jak při vaření rajské omáčky, tak i na těstoviny a všude tam, kam se hodí rajčatová chuť.

TIP:

Pro výrobu kečupu jsou ideální masitá rajčata, která mají méně vody a mnohem více dužiny. Kečup je tak hustější a nemusí se redukovat tak dlouho, jako když použijeme rajčata běžná. Pro výrobu kečupu klidně můžete použít měkká nebo přezrálá rajčata. Naopak čím zralejší budou, tím budou mít lepší chuť. 


Autor receptu

Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.

Více jejích receptů

Veronika Gruntová

odbornice na zavařování


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu