Bára Navrátilová
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo je klasika, která patří především na novoroční tabuli. Skvělá je ale po celý rok, ať už s volským okem nebo třeba s klobásou.
Ingredience
- 250 g čočky
- 1 lžička soli
- 2 bobkové listy
- majoránka
- 1 cibule
- 20 g másla nebo sádla
- 10 g hladké mouky
- 2-3 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
Příprava
- Čočku přebereme, aby v ní nezůstaly nečistoty a necháme odmočit v hrnci.
- Odmočenou čočku propláchneme a zalijeme třemi hrnky vody. Asi 45 minut necháme povařit dokud nezměkne.
- V druhém hrnci si na másle (nebo sádle, to je ještě lepší, pokud máte domácí) osmažíme cibulku. Zaprášíme moukou, přidáme lžíci octa a stále mícháme. Přidáme vodu, ze které jsme scedili čočku. Směs smícháme s uvařenou čočkou.
- Podáváme s volským okem, vejcem naměkko nebo klobásou. Popřípadě můžete přidat na větší kusy nakrájenou cibulku opraženou na másle.
Dobrou chuť!