Očištěnou vepřovou hlavu omyjeme a uvaříme v osolené vodě.
Přidáme také omyté kůže a nožičky.
Když je maso měkké, vyjmeme ho, obereme a kosti dáme zpět k nožičkám ještě dále vařit, aby polévka lépe rosolovala.
Přidáme kořenovou zeleninu, koření a dovaříme.
Vaříme poměrně dlouho, a to tak, aby nám zbylo pouze tolik silně redukované polévky, kolik potřebujeme.
Vychladlé maso nakrájíme na kostky.
Vše přendáme do mísy (děláme-li červenou tlačenku, tak přilijeme procezenou krev), přidáme pepř a sůl, zředíme ještě podle potřeby polévkou a naplníme do umělého střeva nebo dobře vypraného žaludku.
Jestliže jsme použili žaludek, musíme vařit pozvolna, při teplotě 85 - 90°C vaříme asi 60 minut a pak zkusíme špejlí, jestli nevytéká červená krev.
Umělé střevo vaříme pozvolna jen asi 10 minut.
Pak tlačenku vyndáme, zatížíme prkénkem a dáme vychladnout. Nejčastěji servírujeme s drobně nakrájenou cibulkou a zředěným Bzeneckým octem.