
Slanej Tom
Houby po italsku
Houby po italsku jsou jednoduché a chutné jídlo inspirované italskou kuchyní, které využívá čerstvé bylinky, česnek a výraznou chuť octa. Tento recept je skvělý jako předkrm, příloha nebo i lehké hlavní jídlo.
Ingredience
- 800 g hřibů nebo jiných lesních hub
- 1 PL soli
- 2 PL cukru
- 150 ml Bzeneckého vinného octa
- 500 ml vody
- 1/2 lžičky kuliček černého pepře
- 1 lžička mletého nebo celého koriandru
- bobkový list
- 1 ČL hořčičných semínek
- 1 PL olivového oleje
- 1 cibule
- čerstvý kopr
- česnek
- čerstvý tymián
- čerstvé oregano
- chilli paprička nebo kapie

Příprava
- Houby si důkladně očistíme a větší kusy si nakrájíme na menší. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou a vařte přibližně 5 minut. Poté houby scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
- Dále si připravíme nálev. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme vinný ocet, sůl, bobkový list, černý pepř, cukr a hořčičná semínka. Směs přivedeme k varu.
- Až se bude směs vařit, můžeme začít skládat. Do větší sterilizované sklenice postupně vrstvíme cibuli, papričku, lžičku oleje, bobkový list, houby, kopr, tymián a česnek. Nakonec vše přelijeme horkým nálevem a sklenici pevně uzavřeme.
- Sklenici důkladně uzavřeme a uchováváme v chladu. Pokud chceme houby skladovat delší dobu, můžeme je sterilizovat zavařením klasickým způsobem.
Dobrou chuť!
TIPY:
Tyto houby výborně doplňují grilované nebo pečené maso, jako je kuřecí, vepřové, hovězí nebo jehněčí. Jejich lehká česnekovo-bylinková chuť krásně podtrhne chuť masa.
Skvělé jsou také v teplých sendvičích s mozzarellou, rukolou a rajčaty, nebo jako součást vegetariánského wrapu.
Houby po italsku můžete použít na pizzu nebo focacciu. Jejich výrazná chuť se skvěle kombinuje s dalšími italskými ingrediencemi, jako jsou rajčata, olivy, sýr a bazalka.
Hodí se také do polévek, zejména do těch se smetanovým základem.


AUTOR RECEPTU
Populární influencer a kuchař baví celý internet svými vychytanými recepty, které možná ještě neznáte. Není divu, své bohaté zkušenosti sbíral během svých kulinářských cest po celé Evropě a USA. Ve svých videích se zaměřuje na asijskou, kreolskou, tex-mex i tradiční českou kuchyni. S jeho originálními recepty si každý najde něco nového a zajímavého.