Romana Böhmová

Podzimně pečený bůček se švestkami

Moc ráda kombinuji maso s ovocem a podzim k tomu přímo vybízí. Hrušky, ostružiny, jablka, švestky, to vše se s masem, takřka jakýmkoliv, báječně doplňuje. Tentokrát jsem vsadila na švestky a pomalu pečený bůček.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 1 kg bůčku
  • 10 – 15 švestek
  • 2 větší šalotky
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 1 – 2 jablka
  • 1 lžíce Bzeneckého vinného octa bílého nebo červeného
  • 1 - 2 lžíce tekutého medu
  • 1 – 2 lžíce sweet chilli omáčky
  • 2 lžičky uzené mleté papriky
  • 6 – 8 hřebíčků (klidně přidejte i 1 badyán)
  • 1 lžička mletého zázvoru (může být i čerstvý)
  • tymián čerstvý nebo sušený
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dle chuti chilli papričky čerstvé nebo sušené mleté a bzenecký Balsamico ocet

Příprava

Náročnost: snadné Čas: příprava cca 20 min + pečení cca 2 h Počet porcí: 4 – 6 

Když kůži na bůčku navíc nařežete a zakápnete octem, bude vypečenější a křupavější, krom toho, že vinný ocet dotáhne i chuť, samozřejmě společně s voňavým podzimním kořením. V tomto případě jsem ocet spojila s medem, tím pak můžete ještě bůček oglazovat, až budete dopékat kůrčičku. Na ovoce také můžete kápnout bzenecký balzamikový ocet Takto upečený bůček je výborný i samotný s chlebem, nebo jej lehce natrhejte vidličkou a vložte do rozpůlené žemle společně s libovolným dipem a zeleninou. Z klasických příloh je báječná kaše (ať už jen z brambor nebo v kombinaci s batáty nebo dýní), brambory, nebo klidně knedlík. 

  1. Maso si s kořením a zeleninou připravte pár hodin předem, ale pokud nemáte čas, nevadí a můžete péct rovnou.
  2. Kůži na bůčku nařežte do mřížky, na čtverečky, a potřete medem smíchaným s octem.
  3. Maso dostatečně osolte, opepřete a posypte i dalším kořením – paprikou, zázvorem, chilli a sušeným tymiánem. Vložte do pekáčku kůží nahoru a přidejte k masu vypeckované švestky, překrájené jablko, šalotky rozkrojené na půlky nebo čtvrtky, případně špalíčky (dle velikosti), česnek nechte celý nebo přepulte.
  4. K ovoci a šalotkám přihoďte hřebíčky (případně čerstvý tymián), případně ještě na ovoce dejte trochu balzamika.
  5. Maso i ovoce zakápněte také sweet chilli omáčkou.
  6. Před pečením si troubu předehřejte na 180°C.
  7. Maso trochu podlijte vodou, cca 50 ml.
  8. Pekáček zakryjte a pečte dvě hodinky, do změknutí. Poté zvyšte teplotu na 200°C a ještě chvilku dopečte do křupava a dozlatova odkryté.

TIP: K bůčku i ovoci se hodí také kořenová zelenina, nebojte se tedy přihodit do pekáčku i kousky mrkve nebo i petržele.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Veškeré své poslání vidí v zajímavé práci, která ji naplňuje a neskutečně baví. A navíc dělá to, co každému člověku na světě může přinést lásku, protože jak všichni víme, „láska prochází žaludkem“. Nemusíte trávit hodiny v kuchyni, abyste ji někomu předali, stačí jen přijít na chuť dobrému vaření a pravá láska může být na světě. Podívejte se na některé z jejích receptů a třeba si je zamilujete. A kdo ví, možná se díky nim zamiluje někdo do vás.

Více receptů autora

Romana Böhmová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu