Příprava
Náročnost: snadné Čas: příprava cca 20 min + pečení cca 2 h Počet porcí: 4 – 6
Když kůži na bůčku navíc nařežete a zakápnete octem, bude vypečenější a křupavější, krom toho, že vinný ocet dotáhne i chuť, samozřejmě společně s voňavým podzimním kořením. V tomto případě jsem ocet spojila s medem, tím pak můžete ještě bůček oglazovat, až budete dopékat kůrčičku. Na ovoce také můžete kápnout bzenecký balzamikový ocet Takto upečený bůček je výborný i samotný s chlebem, nebo jej lehce natrhejte vidličkou a vložte do rozpůlené žemle společně s libovolným dipem a zeleninou. Z klasických příloh je báječná kaše (ať už jen z brambor nebo v kombinaci s batáty nebo dýní), brambory, nebo klidně knedlík.
- Maso si s kořením a zeleninou připravte pár hodin předem, ale pokud nemáte čas, nevadí a můžete péct rovnou.
- Kůži na bůčku nařežte do mřížky, na čtverečky, a potřete medem smíchaným s octem.
- Maso dostatečně osolte, opepřete a posypte i dalším kořením – paprikou, zázvorem, chilli a sušeným tymiánem. Vložte do pekáčku kůží nahoru a přidejte k masu vypeckované švestky, překrájené jablko, šalotky rozkrojené na půlky nebo čtvrtky, případně špalíčky (dle velikosti), česnek nechte celý nebo přepulte.
- K ovoci a šalotkám přihoďte hřebíčky (případně čerstvý tymián), případně ještě na ovoce dejte trochu balzamika.
- Maso i ovoce zakápněte také sweet chilli omáčkou.
- Před pečením si troubu předehřejte na 180°C.
- Maso trochu podlijte vodou, cca 50 ml.
- Pekáček zakryjte a pečte dvě hodinky, do změknutí. Poté zvyšte teplotu na 200°C a ještě chvilku dopečte do křupava a dozlatova odkryté.
TIP: K bůčku i ovoci se hodí také kořenová zelenina, nebojte se tedy přihodit do pekáčku i kousky mrkve nebo i petržele.
Dobrou chuť!