Příprava
Chystáte se zavařovat poprvé nebo jste naopak zkušení a hledáte novou inspiraci? Tématu zavařování se na našem webu věnuje zkušená pěstitelka a hospodyně Máma z Gruntu. Tak jdeme na to!
V tomto receptu najdete zeleninu na dva způsoby s využitím různých druhů zeleniny – červenou řepu se zelím a zelí s mrkví a paprikou. Protože se zelí v obou receptech opakuje, připravíme si ho rovnou dvojité množství, které poté rozdělíme na dvě poloviny.
Zelí nakrouháme najemno a dáme vařit 2 litry vody se zarovnanou lžičkou soli. Do vařící vody nakrouhané zelí vložíme a necháme asi minutu povařit. Následně ho scedíme a rovnoměrně rozdělíme do dvou misek.
Červenou řepu upečeme i se slupkou do měkka asi na 180°C (doba pečení se odvíjí od velikosti řepy, proto se snažíme vybírat podobně velké bulvy).as Uvařenou řepu necháme vychladnout, oloupeme ji a na hrubém struhadle nastrouháme. Následně ji smícháme s jednou polovinou zelí.
Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky a v cedníku spaříme asi litrem vroucí vody. Papriku nakrájíme taktéž na nudličky a spolu s cibulí, mrkví a zelím dobře promícháme.
Teď už potřebujeme jen 4 čisté sklenice. Do každé z nich dáme hořčičné semínko, pepř, nové koření, bobkový list s 1 – 2 květy kopru (pokud nemáte květy, klidně lze použít i klasická snítka kopru). Dvě sklenice naplníme zelím s řepou a další dvě zelím s paprikou, mrkví a cibulí.
Když máme zeleninu připravenou ve sklenicích i s kořením, vrhneme se na nálev. Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl a naplněné sklenice zalijeme ještě horkým nálevem a zavíčkujeme. Zavařujeme 20 minut na 80°C, po vytažení ze zavařovacího (nebo klidně i klasického hrnce) otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.