Bistro 32

Zelenina ve sladkokyselém nálevu

Není nic lepšího, než kvalitní zelenina ze zahrádky. Pochutnejte si na ní i v zimě! Nejlepší způsob, jak si ji uchovat, je zavařování. Pokud vám chybí inspirace na konkrétní recepty, zkuste třeba jeden z těchto našich salátů ve sladkokyselém nálevu. Desítky dalších receptů najdete také v našem magazínu o zavařování a nakládání.

BIO ocet lihový

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 4 sklenice 0,7 l potřebujete:

ŘEPNÝ SALÁT SE ZELÍM

    • 500 g čerstvého zelí
    • 500 g červené řepy

ZELÍ S MRKVÍ A PAPRIKOU

    • 500 g čerstvého zelí
    • 200 g červené papriky
    • 200 g mrkve
    • 1 cibule

NÁLEV

    • 900 ml vody
    • 200 ml 8% Bzeneckého kvasného lihového octa
    • 125 g cukru
    • 40 g soli

DO KAŽDÉ SKLENICE

    • 1 bobkový list
    • 2 kuličky nového koření
    • 3 kuličky celého pepře
    • 10 hořčičných semínek
    • kopr

Příprava

Chystáte se zavařovat poprvé nebo jste naopak zkušení a hledáte novou inspiraci? Tématu zavařování se na našem webu věnuje zkušená pěstitelka a hospodyně Máma z Gruntu. Tak jdeme na to!

V tomto receptu najdete zeleninu na dva způsoby s využitím různých druhů zeleniny – červenou řepu se zelím a zelí s mrkví a paprikou. Protože se zelí v obou receptech opakuje, připravíme si ho rovnou dvojité množství, které poté rozdělíme na dvě poloviny.

Zelí nakrouháme najemno a dáme vařit 2 litry vody se zarovnanou lžičkou soli. Do vařící vody nakrouhané zelí vložíme a necháme asi minutu povařit. Následně ho scedíme a rovnoměrně rozdělíme do dvou misek.

Červenou řepu upečeme i se slupkou do měkka asi na 180°C (doba pečení se odvíjí od velikosti řepy, proto se snažíme vybírat podobně velké bulvy).as Uvařenou řepu necháme vychladnout, oloupeme ji a na hrubém struhadle nastrouháme. Následně ji smícháme s jednou polovinou zelí.

Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky a v cedníku spaříme asi litrem vroucí vody. Papriku nakrájíme taktéž na nudličky a spolu s cibulí, mrkví a zelím dobře promícháme.

Teď už potřebujeme jen 4 čisté sklenice. Do každé z nich dáme hořčičné semínko, pepř, nové koření, bobkový list s 1 – 2 květy kopru (pokud nemáte květy, klidně lze použít i klasická snítka kopru). Dvě sklenice naplníme zelím s řepou a další dvě zelím s paprikou, mrkví a cibulí.

Když máme zeleninu připravenou ve sklenicích i s kořením, vrhneme se na nálev. Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl a naplněné sklenice zalijeme ještě horkým nálevem a zavíčkujeme. Zavařujeme 20 minut na 80°C, po vytažení ze zavařovacího (nebo klidně i klasického hrnce) otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.


Autor receptu

Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.

Více jejích receptů

Bistro 32

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu