Barbora Říhová

Kremrole z křehkého těsta

Kremrole (nebo chcete-li trubičky) jsou tradičně připravovány z křehkého nebo listového těsta. V obou typech těsta je zásadní surovinou ocet, protože právě on pomůže ke skvělému listování. Ocet je ale také velmi nápomocný v přípravě sněhu z bílků. Díky němu perfektně nabyde na objemu. A kolik octa do sněhu přidat? Na jeden bílek stačí přibližně ? čajové lžičky.

BIO ocet lihový

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na náplň:

*na 1 bílek použijte 50-60 g cukru

Příprava

Náročnost: střední

Počet porcí: 40 – 50 ks

Kremrole:

  1. Těsto vždy připravujeme den předem, aby si stihlo odpočinout v lednici.
  2. Mouku krátce zpracujeme s máslem. Přidáme všechny ostatní suroviny a vytvoříme vláčné a nelepivé těsto. Hotové těsto vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne. V lednici ho takto můžeme mít asi 5 dní.
  3. Před samotným pečením si připravíme nejdříve trubičky na kremrole. Každou důkladně pomažeme máslem, stačí to udělat jen před první várkou, u další už to není potřeba.
  4. Odkrojíme část těsta a vyválíme ne úplně tenký obdélník, který rozkrájíme na proužky asi 15×1,5 cm. Každý proužek postupně namotáme od shora dolů na trubičku. Takto připravené trubičky rozložíme na plech a potřeme rozmíchaným vajíčkem nebo žloutkem se lžící mléka.
  5. Troubu předehřejeme na 175°C a vložíme plech s připravenými trubičkami. Pečeme dozlatova asi 15-20 minut. Upečené kremrole je nejlepší stáhnout z trubiček, dokud jsou ještě vlažné.

Náplně:

  1. Bílky smícháme s 1/3 cukru. Zbylé 2/3 cukru dejte do rendlíku, zalijeme vodou tak, aby byl cukr ponořený a voda sahala asi 1,5 cm nad něj. Tuto směs svaříme na teplotu 115°C – 120°C.
  2. Mezitím, než se uvaří cukrový rozvar, si vyšleháme bílky s cukrem a octem. Když máme hotovo, přidáme do směsi rozvar. Lijeme ho k bílkům velmi pomalu za stálého míchání (kdyby ne, vznikne nám jen cukrová hrouda).
  3. Připravený sníh dáme do cukrářského sáčku a naplníme jím každou kremroli z obou stran. Pracujeme rychle, plníme hned, jinak se sníh začne rozpouštět. Naplněné kremrole vydrží v lednici až týden, ale sníh postupně ztrácí na objemu a vysychá, proto je vždy lepší upéct a naplnit čerstvé.

Tip: Sníh je možné vyšlehat i nad párou.

Do hrnce nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Na hrnec položíme vhodnou mísu (skleněnou nebo kovovou) tak, aby se dno nedotýkalo vody. Až se začne voda vařit, nalijeme do mísy bílky a metličkou nebo mixérem šleháme, až dosáhnou teploty 40°C (to je přibližně do polotuha). Poté došlehejte už mimo páru s cukrem nebo nad párou šlehejte až do úplného ztuhnutí. Cukr přidáváme až když bílky budou nahřáté.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu