Krevetový koktejl byl na výslunní převážně v 60. – 80. letech, později se začal upozaďovat, což je ale škoda, jelikož je jeho příprava snadná a chuť skvělá. Původně vznikl v Británii, kde omáčka, která je dnes pojmenovaná koktejlová, se skládá z dvou hlavních surovin, kečupu a majonézy. Později přibyla americká verze, kde omáčka stojí na kečupu a křenu, nakonec dnes už velmi častá mexická verze, která je obohacena navíc o zeleninu a ovoce. S námi si tedy můžete připravit krevetový koktejl 3x jinak!
+ k dokončení – krevety, citron a salát little gem
Omáčka mexická
kečup 20 g (1 lžíce)
rajčatová šťáva 100 g
jablečný / červený vinný ocet 1 lžička
pomerančová a / nebo limetková šťáva 30 g
pálivá omáčka (sriracha, tabasco apod.)
sůl a čerstvě mletý pepř
+ k dokončení:
krevety
1 zralé avokádo
½ zralého manga
2 malé okurky (velikost střední nakládačky)
2 středně velká rajčata
1 malá šalotka nebo kousek červené cibule
dle chuti papričky (jalapeño)
na posypání koriandr nebo petrželka
k podávání tortila chipsy
Omáčka americká
200 g kečupu
2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
1 – 2 lžíce worchestru
jablečný ocet 2 – 3 lžičky
tabasco dle chuti
sůl
příp. cukr na dochucení
+ k dokončení – krevety, citron
Příprava
Krevety
Syrové mražené krevety necháme pozvolna rozmrznout. Do hrnce dáme vařit vodu s velmi štědrou dávkou soli a šťávou z půlky citronu nebo 2 lžičkami jablečného octa.
Do vroucí vody vložíme připravené krevety a vaříme 2 – 3 minuty. Až krevety zrůžoví, ihned je děrovanou naběračkou vyjmeme a vložíme do ledové vody zchladit.
Posléze krevety osušíme a můžeme je hned použít nebo (a to doporučuji) ještě orestovat na česneku.
Dokončení krevet – na pánvi rozehřejeme ghí nebo máslo a olej. Česnek nasekáme najemno.
Na rozpálenou pánev vložíme zároveň česnek i krevety, dle chuti a potřeby ochutíme solí a pepřem, zakápneme šťávou z citronu a opékáme 2 – 3 minuty.
Nakonec vmícháme lžíci másla a krevety z pánve sundáme.
Omáčky
Na britskou a americkou verzi omáček smícháme všechny ingredience určené na omáčku dohromady a dáme ji vychladit a rozležet.
U mexické verze omáčky smícháme také všechny ingredience na omáčku a do toho základu přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené mango a avokádo, na jemno nasekanou cibulku, na maličké kousky nakrájenou okurku, rajče a dle chuti i chilli papričku.
Dokončení koktejlů
Britský – servírujeme na lístcích salátu. Do sklenky vložíme kolem dokola lístečky salátu little gem, na něj omáčku, poté přidáme krevety buď doprostřed nebo je pověsíme na sklenku (podle typu skleničky) a dozdobíme malým klínkem citronu.
Americký – servírujeme nejjednodušeji, do skleniček dáme omáčku a krevety pověsíme kolem dokola na okraj každé sklenky, nakonec opět dozdobíme malým klínkem citronu.
Mexický – omáčku se zeleninou vložíme do skleniček, menší část krevet přidáme dovnitř, zbytek dáme navrch a dozdobíme klínkem limety, nasekaným koriandrem (petrželkou) a případně i chilli papričkou. Podáváme s tortilovými chipsy.
Dobrou chuť!
TIP:
Krevety i omáčky si můžete připravit i předem. U omáček je to dokonce žádoucí, chutě se lépe rozleží a prolnou. Krevety ideálně jen 1 den, omáčky 1 – 3 dny předem.
Krevety lze samozřejmě použít také už hotové a to jak mražené (předvařené, jsou už růžové), které jen prohřejete na pánvi (tedy přeskočíte krok předvaření) nebo jako hotové tapas určené k přímé konzumaci, takové servírujte k omáčkám rovnou.
U omáček klidně improvizujte s poměry, pokud chcete více či méně kyselé, pálivé.. při přípravě ochutnávejte a poměry si upravte.
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947