Barbora Říhová

Krevetový koktejl

Krevetový koktejl byl na výslunní převážně v 60. – 80. letech, později se začal upozaďovat, což je ale škoda, jelikož je jeho příprava snadná a chuť skvělá. Původně vznikl v Británii, kde omáčka, která je dnes pojmenovaná koktejlová, se skládá z dvou hlavních surovin, kečupu a majonézy. Později přibyla americká verze, kde omáčka stojí na kečupu a křenu, nakonec dnes už velmi častá mexická verze, která je obohacena navíc o zeleninu a ovoce. S námi si tedy můžete připravit krevetový koktejl 3x jinak!

BIO kvasný jablečný ocet

Ingredience

Na 2 koktejly:

Krevety

  • 200 g krevet (množství berte orientačně)
  • citron
  • česnek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • máslo

Omáčka britská

  • 100 g majonézy
  • 50 g kečupu
  • 4 lžičky worchestru
  • jablečný ocet 2 – 3 lžičky
  • tabasco dle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • příp. cukr na dochucení

+ k dokončení – krevety, citron a salát little gem

Omáčka mexická

  • kečup 20 g (1 lžíce)
  • rajčatová šťáva 100 g
  • jablečný / červený vinný ocet 1 lžička
  • pomerančová a / nebo limetková šťáva 30 g
  • pálivá omáčka (sriracha, tabasco apod.)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

+ k dokončení:

  • krevety
  • 1 zralé avokádo
  • ½ zralého manga
  • 2 malé okurky (velikost střední nakládačky)
  • 2 středně velká rajčata
  • 1 malá šalotka nebo kousek červené cibule
  • dle chuti papričky (jalapeño)
  • na posypání koriandr nebo petrželka
  • k podávání tortila chipsy

Omáčka americká

  • 200 g kečupu
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 1 – 2 lžíce worchestru
  • jablečný ocet 2 – 3 lžičky
  • tabasco dle chuti
  • sůl
  • příp. cukr na dochucení

+ k dokončení – krevety, citron

Příprava

Krevety

  1. Syrové mražené krevety necháme pozvolna rozmrznout. Do hrnce dáme vařit vodu s velmi štědrou dávkou soli a šťávou z půlky citronu nebo 2 lžičkami jablečného octa.
  2. Do vroucí vody vložíme připravené krevety a vaříme 2 – 3 minuty. Až krevety zrůžoví, ihned je děrovanou naběračkou vyjmeme a vložíme do ledové vody zchladit.
  3. Posléze krevety osušíme a můžeme je hned použít nebo (a to doporučuji) ještě orestovat na česneku.
  4. Dokončení krevet – na pánvi rozehřejeme ghí nebo máslo a olej. Česnek nasekáme najemno.
  5. Na rozpálenou pánev vložíme zároveň česnek i krevety, dle chuti a potřeby ochutíme solí a pepřem, zakápneme šťávou z citronu a opékáme 2 – 3 minuty.
  6. Nakonec vmícháme lžíci másla a krevety z pánve sundáme.

Omáčky

  1. Na britskou a americkou verzi omáček smícháme všechny ingredience určené na omáčku dohromady a dáme ji vychladit a rozležet.
  2. U mexické verze omáčky smícháme také všechny ingredience na omáčku a do toho základu přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené mango a avokádo, na jemno nasekanou cibulku, na maličké kousky nakrájenou okurku, rajče a dle chuti i chilli papričku.

Dokončení koktejlů

  1. Britský – servírujeme na lístcích salátu. Do sklenky vložíme kolem dokola lístečky salátu little gem, na něj omáčku, poté přidáme krevety buď doprostřed nebo je pověsíme na sklenku (podle typu skleničky) a dozdobíme malým klínkem citronu.
  2. Americký – servírujeme nejjednodušeji, do skleniček dáme omáčku a krevety pověsíme kolem dokola na okraj každé sklenky, nakonec opět dozdobíme malým klínkem citronu.
  3. Mexický – omáčku se zeleninou vložíme do skleniček, menší část krevet přidáme dovnitř, zbytek dáme navrch a dozdobíme klínkem limety, nasekaným koriandrem (petrželkou) a případně i chilli papričkou. Podáváme s tortilovými chipsy.

Dobrou chuť!

TIP:

Krevety i omáčky si můžete připravit i předem. U omáček je to dokonce žádoucí, chutě se lépe rozleží a prolnou. Krevety ideálně jen 1 den, omáčky 1 – 3 dny předem.

Krevety lze samozřejmě použít také už hotové a to jak mražené (předvařené, jsou už růžové), které jen prohřejete na pánvi (tedy přeskočíte krok předvaření) nebo jako hotové tapas určené k přímé konzumaci, takové servírujte k omáčkám rovnou.

U omáček klidně improvizujte s poměry, pokud chcete více či méně kyselé, pálivé.. při přípravě ochutnávejte a poměry si upravte.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka