
Slanej Tom
Okurkový relish
Relish se nejčastěji používá jako omáčka do hot dogů, což jim dodává pikantní a osvěžující chuť. Taky se hodí jako příloha k různým druhům masa, skvěle doplní chuť pečených, grilovaných nebo smažených jídel. V sendvičích přidává šťavnatost k oblíbeným ingrediencím jako šunka, sýr nebo různé druhy zeleniny. A samozřejmě, v salátech vylepšuje chuť a texturu.
Ingredience
- na 8 sklenic po 350 ml
Zelenina:
- 8-10 středně velkých okurek – Relish můžete připravit ze salátových, polních nebo větších okurek nakládaček.
- 2 velké cibule
- 4 velké červené papriky
- 70 g sůl
- studená voda na opláchnutí
Nálev:
- 1 šálek Bzeneckého vinného octa (240 ml)
- 1 šálek Bzeneckého jablečného octa (240 ml)
- 500 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce hořčičných semínek
- půl lžičky mletého koriandru
- půl lžičky mleté kurkumy

Příprava
- Připravíme si a nasekáme zeleninu.
- Smícháme zeleninu se solí a necháme odležet 6-8 hodin.
- Opláchneme a osušíme zeleninu.
- Vaříme směs cukru, škrobu, octa, hořčičných a celerových semínek a kurkumy, pak přidáme zeleninu a vaříme, dokud nám směs nezhoustne.
- Naplníme horké sklenice a sterilizujeme ve vodní lázni po dobu 10 minut.
- Sklenice necháme vychladnout 24 hodin.
- Zkontrolujeme těsnění. Pokud víčko není prohnuté dovnitř, sklenice není správně uzavřená. Doporučuje se znovu zpracovat nebo uchovat a chladit.
- Sklenice si označíme obsahem a datem.
Dobrou chuť!
TIPY:
- Jak skladovat konzervovaný relish? Uchováváme ho na chladném a suchém místě. Po otevření skladujeme v lednici.
- Jak dlouho vydrží konzervovaný relish? Při správném skladování nám vydrží asi rok.


AUTOR RECEPTU
Populární influencer a kuchař baví celý internet svými vychytanými recepty, které možná ještě neznáte. Není divu, své bohaté zkušenosti sbíral během svých kulinářských cest po celé Evropě a USA. Ve svých videích se zaměřuje na asijskou, kreolskou, tex-mex i tradiční českou kuchyni. S jeho originálními recepty si každý najde něco nového a zajímavého.