Křen k české kuchyni jednoznačně patří. Neobejdou se bez něj tradiční zabijačky, ovar a výborně doplní uzené maso. Známá je tradiční křenová omáčka s hostovými knedlíky. Naši předci si ale pochutnávali i na křenové polévce. Výborný recept na staročeskou křenovou polévku najdete níže.
V hrnci na másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme 1 lžíci mouky a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku.
Na jíšku nalijeme vývar, přidáme nakrájené brambory a mrkev na přibližně stejně velké kousky. Zalijeme smetanou, přidáme koření a dochutíme solí. Vaříme asi 15-20 min min do změknutí brambor.
Dochutíme octem, přidáme strouhaný křen a odstavíme z plotny. Řízná staročeské křenová polévka je hotová!
Věděli jste, že křen je výborné přírodní antibiotikum? Obsahuje mimo jiné také velké množství vitamínu C a zastavuje choroboplodné zárodky. Už jeho aroma při strouhání vám může spustit a následně vyléčit rýmu.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947