Redakce

Ljutenica

Ljutenice je skvělá směs, která se báječně hodí k masu.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Ljutenica 1 - téměř syrová (směs k masu)

Ljutenica 2 - papriková pasta od Elky

  • na 1 kg pomazánky:
  • 3 kg paprik (červené kapie)
  • 750 g rajčat
  • 10 g chilli papriček
  • 15 g petrželky
  • 20 g soli
  • 7,5 g cukru krystal
  • Bzenecký kvasný lihový ocet
  • 175 ml oleje, (česnek)

Příprava

Ljutenica 1:

Papriky opéci (na pánvi nebo v troubě), oloupat, nadrobno nakrájet. Přidat nadrobno sekaný pórek, pokrájená rajčata (lépe spařit a oloupat), vše rozmixovat, do směsi vmíchat olej, ochutit octem a solí a nechat několik hodin uležet. Nespotřebované možno rozdělit, naložit do horkou vodou vypláchnutých sklenic s patentním uzávěrem, sterilovat 30 min. Podávat k masu jako čatní, nebo jako salát, příkrm nebo studený předkrm s bílým chlebem (nejlépe olivový) nebo toasty.

Ljutenica 2:

Papriky i rajčata nakrájet na kostky, rozvařit, propasírovat, dále vařit až vznikne husté pyré. Vmíchat olej, sekanou petrželku a ostatní suroviny (chilli papričky podle chuti, kdo rád - dá posekaný nebo drcený česnek). Lze zavařit - ještě horké plnit do sklenic, sterilovat 30 min. Používat třeba jako pomazánku - na chléb. 



Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu