Češka z Česka

Trhané maso s topinkou


Vepřové maso má v České republice tradici. Pojďme si z něj dnes připravit trhané maso. Je to opravdu lahůdka, která se peče sice dlouho (min. 3 hodiny), ale zato příprava je celkem bez námahy (maximálně 15 minut).


BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 1,5 - 2 kg vepřové plece nebo tučnější kýty
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek kečupu nebo rajčatového pyré
  • 1/2 hrnku jablečného Bzeneckého octa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžičky uzené mleté papriky
  • trocha mletého pepře
  • 1 lžíce soli

Příprava

  1. V hrnci se silnějším dnem si rozpálíme olej, zprudka na něm opečeme nenakrájené maso ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo a pustilo šťávu. Maso si poté z hrnce vyndáme.
  2. Cibuli si nakrájíme nahrubo, přidáme ji do hrnce s výpekem a nechám ji zesklovatět. Potom přidáme nakrájený česnek a krátce opečeme. Dále přidáme uzenou papriku, cukr, jablečný ocet, kečup/pyré, sůl a pepř. Vše promícháme a krátce povaříme.
  3. Troubu si předehřejeme na 200 ° Do uzavíratelné zapékací mísy (litinové, skleněné nebo keramické) vlijeme připravenou omáčku, přidáme maso, které zároveň omáčkou polijeme. Přiklopíme víkem a vložím do rozpálené trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme cca 3 hodiny.
  4. Maso zkontrolujeme, píchneme do nej vidličkou, když je měkoučké, je hotovo. Pokud ne, maso polijeme znovu omáčkou a pečeme další půl hodiny, než ho znovu zkontrolujme. Doba pečení záleží na troubě, mase, velikosti masa i zapékací míse. Když to bude trvat déle, masu to neuškodí. Hlídáme si ale omáčku, aby se moc nevypekla. Případně je dobré do ni přidat trochu piva nebo jablečného cideru.
  5. Poté stačí, když si maso natrháme vidličkou a promícháme s omáčkou.
  6. Maso dáme na čerstvý chleba nebo na topinku potřenou žervé, majonézou nebo hořčicí.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více receptů autora

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka