David Valíček
Pečené kuře na česneku s karamelizovaným jablečným octem a kokosovou rýží
V tomto receptu zjistíte, jak skvěle za pomocí Bzeneckého jablečného octa dochutíte pečené kuře.
Ingredience
- kuřete
- Bzenecký jablečný ocet
- kořenovou zeleninu (karotku, petržel)
- česnek
- tymián
- třtinový cukr
- máslo
- olej
- rýži
Příprava
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Kuře z obou stran osolíme a potřeme olejem. Celou polovinu vložíme na rozpálenou pánev spolu s rozkrojenou hlavou česneku.
- Po chvilce opékání přidáme máslo a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, pár snítek tymiánu a jednu lžíci hnědého cukru. Přilijeme jablečný ocet, který na pánvi zredukujeme.
- Když má kuře zlatavou barvu, otočíme ho, položíme na zeleninu a dáme na 20 minut péct do trouby.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Jasmínovou rýži alespoň 3x propláchneme. A to jak v teplé vodě – pomáhá vypustit z rýže škrob, tak ve studené vodě – přebytečný škrob smyje.
- Rýži dáme do osolené vody s troškou olivového oleje. Ke kuřeti se skvěle hodí i kokosová rýže. Tu vytvoříte přidáním kokosového oleje. Rýži vaříme přibližně 20 minut.
Dobrou chuť!
AUTOR RECEPTU
Pracoval vedle kuchařů, kteří se pyšní michelinskou hvězdou, při vaření a servisu jídel nakoukl do světa bohatých, slavných a důležitých v několika zemích světa. Teď provozuje restauraci a zábavné kurzy vaření v ostravském Food Atelieru.