Bistro 32

Salát s krevetami a uzeným lososem

S hezkým počasím přichází i chuť na saláty. Aby to ale nebyl jen tak obyčejný salát, ale salát, který zasytí a můžete si ho dát třeba k večeři, přidala jsem pro tentokrát krevety a uzeného lososa. Společně se zálivkou ze zakysané smetany, bylinkového octa a medu k sobě skvěle ladí.

Bzenecký Speciál na saláty

Ingredience

Na 2 porce

Krevety:

  • 500 g celých nevařených krevet
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • hrst posekané hladkolisté petrželky
  • 150 ml bílého vína

Salátová zálivka:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce Bzeneckého bylinkového octa
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 80 g uzeného lososa
  • Salát lollo biondo

Příprava

  1. Příprava krevet: Syrové krevety můžete připravit několika způsoby. Můžete je marinovat celé, neoloupané a loupat je až po tepelné úpravě. Pokud chcete krevety vyčistit od střívka, jde to nejlépe v syrovém stavu. Z krevety oloupete krunýř, odlomte hlavu, pěkné je nechat ocásek, ale je to jen na efekt a pokud z krevet nechcete nic loupat při jídle, oloupejte krevetu úplně celou a lehce jí nařízněte záda. Střívko je uvnitř krevety jako taková černá nitka a jde docela dobře vyndat.
  2. Syrové (šedé) krevety jsou na marinování nejvhodnější, protože za syrova nejlépe vstřebají všechny chutě. Z olivového oleje, citrónové šťávy a prolisovaných stroužků česneku si připravte marinádu, lehce osolte a opepřete a nechte pár hodin nebo klidně do druhého dne v lednici marinovat.
  3. Omytý salát osušte a natrhejte na menší kousky. Ze zakysané smetany, bylinkového octa, oleje, medu a hořčice připravte dresink, podle chuti osolte a opepřete.
  4. Marinované krevety dejte okapat na cedník, pokud pustily vodu. Rozpalte pánev a přidejte lžíci olivového oleje, na pánev dejte krevety a zprudka je opečte dorůžova. Podle velikosti krevet to trvá z každé strany asi 2 minuty. K růžovým krevetám přilijte bílé víno, ztlumte plamen a za občasného promíchání počkejte, až se odpaří alkohol, bude to trvat asi 5 minut. Tip: většinou na pánvi moc šťávy nezůstane, ale pokud ano, smíchám jí se salátovou zálivkou.
  5. Mezitím promíchejte zelený salát se zálivkou, naservírujte na talíře, přidejte kousky uzeného lososa a nakonec krevety.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.

Více jejích receptů

Bistro 32

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu