Bára Navrátilová

Turecká vejce Cilbir

Pohádkový brunch pro drahou polovičku nejen na Valentýna. Na tuhle tureckou specialitu potřebujete jen pár ingrediencí během chvilky máte hotovo. Jdeme na to!

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 2 porce potřebujete: 

Jogurt: 

  • 200 g jogurtu řeckého typu
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (kopr, my jsme použili petržel)
  • špetka soli
  • pár kapek citronové šťávy
  • 2 menší stroužky česneku

Ztracená vejce:

Chilli olej:

  • 4 lžíce másla
  • 1/4 čajové lžičky sladké papriky
  • špetka chilli vloček

Na doplnění:

  • pečivo dle vlastního výběru (bageta, toast, my jsme použili čerstvý farmářský chléb).
  • granátové jablko, fíky, pomeranč, …

Příprava

  1. Bylinky si nasekáme najemno, smícháme s jogurtem, ochutíme rozdrceným česnekem, pár kapkami citronu a špetkou soli. 
  2. Následně si připravíme chilli olej. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku, přidáme papriku a chilli vločky a za stálého míchání přivedeme k varu, až získá zlatavou barvu. 
  3. Na závěr uvaříme ztracená vejce. Vajíčko si rozklepneme do hrníčku nebo skleničky. Do velkého hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Osolíme, přidáme lžíci octa a stáhneme teplotu. V hrnci lžící vytvoříme vír, do kterého vejce opatrně vlijeme a vaříme na mírném plameni cca 4 minuty. Pak opatrně vytáhneme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Stejně postupujeme i s dalšími vejci. Pokud jste šikovní, zvládnete takhle uvařit i dvě vejce najednou.
  4. Jogurt servírujeme v hlubším talířku nebo misce, na něj položíme 2 ztracená vejce, zakápneme chilli olejem. Posypeme nebo obložíme ovocem. Podáváme s pečivem, které do jogurtu namáčíme. 

Dobrou chuť!



Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu