Bára Navrátilová
Turecká vejce Cilbir
Pohádkový brunch pro drahou polovičku nejen na Valentýna. Na tuhle tureckou specialitu potřebujete jen pár ingrediencí během chvilky máte hotovo. Jdeme na to!
Ingredience
Na 2 porce potřebujete:
Jogurt:
- 200 g jogurtu řeckého typu
- 2 lžíce čerstvých bylinek (kopr, my jsme použili petržel)
- špetka soli
- pár kapek citronové šťávy
- 2 menší stroužky česneku
Ztracená vejce:
- 4 opravdu čerstvá vejce
- 1 lžíce Bzeneckého lihového nebo bílého vinného octa
- 1 lžíce soli
Chilli olej:
- 4 lžíce másla
- 1/4 čajové lžičky sladké papriky
- špetka chilli vloček
Na doplnění:
- pečivo dle vlastního výběru (bageta, toast, my jsme použili čerstvý farmářský chléb).
- granátové jablko, fíky, pomeranč, …
Příprava
- Bylinky si nasekáme najemno, smícháme s jogurtem, ochutíme rozdrceným česnekem, pár kapkami citronu a špetkou soli.
- Následně si připravíme chilli olej. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku, přidáme papriku a chilli vločky a za stálého míchání přivedeme k varu, až získá zlatavou barvu.
- Na závěr uvaříme ztracená vejce. Vajíčko si rozklepneme do hrníčku nebo skleničky. Do velkého hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Osolíme, přidáme lžíci octa a stáhneme teplotu. V hrnci lžící vytvoříme vír, do kterého vejce opatrně vlijeme a vaříme na mírném plameni cca 4 minuty. Pak opatrně vytáhneme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Stejně postupujeme i s dalšími vejci. Pokud jste šikovní, zvládnete takhle uvařit i dvě vejce najednou.
- Jogurt servírujeme v hlubším talířku nebo misce, na něj položíme 2 ztracená vejce, zakápneme chilli olejem. Posypeme nebo obložíme ovocem. Podáváme s pečivem, které do jogurtu namáčíme.
Dobrou chuť!