Barbora Říhová

Vafle s jahodami osvěžené balsamico octem

Kdo by nemiloval vafle, hlavně co se dětí týče! Připravte jim je třeba jako sladkou odměnu za vysvědčení nebo jako příjemný začátek letních prázdnin. Vafle jsou výborné s čímkoliv, hlavně s ovocem. A protože je sezóna jahod, zvolili jsem právě jahody, pro osvěžení doplněné limetkou, javorovým sirupem místo cukru a balzamikovým octem z Bzenecké octárny. 

Bzenecký ocet Balsamico crema

Ingredience

Na vafle:

  • 2 větší vejce
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 300 g hladké mouky (může být i namíchaná s polohrubou)
  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem (bez fosfátů)
  • ? lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na jahodový přeliv:

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce Balzamico crema (případně klasického) Balzamikového octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva a kůra z limety

Na vanilkový krém:

  • mascarpone, ricotta nebo creme fraiche (zakysaná smetana)
  • mletý třtinový cukr
  • ? vanilkového lusku

K servírování:

  • čerstvé jahody (může být i další ovoce)
  • nasekané ořechy
  • máta nebo meduňka

Příprava

Náročnost: snadné
Čas: cca 1 – 1 ? h
Počet porcí: +/- 10 waflí

  1. Prosátou mouku promíchejte s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Přidejte vejce, cukr a mléko a vyšlehejte hladké těsto.
  2. Rozehřejte vaflovač a dávkujte na jednu vafli cca 1 sběračku těsta. Těsto nenalévejte do vaflovače až k okrajům, samo se tam rozlije při pečení. Opékejte pár minut do zlatova.
  3. Jahody můžete udělat teplé – jahody pokrájejte a dejte je do rendlíku spolu s javorovým sirupem a balzamikem. Přidejte i šťávu a kúru z limety. Můžete nechat jen prohřát a mít tak s kousky jahod, nebo rozvařit na hustější pyré, v tom případě dejte balzamiko a limetu ke konci.
    V sezóně čerstvých jahod dávám většinou přednost rychlé, studené variantě – jahody nakrájejte a smíchejte s balzamikem a javorovým sirupem.
  4. Mascarpone nebo creme fraiche smíchejte s mletým cukrem a vanilkou.
  5. Servírujte wafli s mascarpone nebo zakysanou smetanou, či ricottou, přelité jahodami a ozdobené čerstvým ovocem.

TIP: Jak jsem psala na začátku, wafle jsou skvělé s čímkoli, zkuste je doplnit i kopečkem zmrzliny, třeba vanilkovou nebo čokoládovou.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu