Kdo by nemiloval vafle, hlavně co se dětí týče! Připravte jim je třeba jako sladkou odměnu za vysvědčení nebo jako příjemný začátek letních prázdnin. Vafle jsou výborné s čímkoliv, hlavně s ovocem. A protože je sezóna jahod, zvolili jsem právě jahody, pro osvěžení doplněné limetkou, javorovým sirupem místo cukru a balzamikovým octem z Bzenecké octárny.
mascarpone, ricotta nebo creme fraiche (zakysaná smetana)
mletý třtinový cukr
? vanilkového lusku
K servírování:
čerstvé jahody (může být i další ovoce)
nasekané ořechy
máta nebo meduňka
Příprava
Náročnost: snadné Čas: cca 1 – 1 ? h Počet porcí: +/- 10 waflí
Prosátou mouku promíchejte s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Přidejte vejce, cukr a mléko a vyšlehejte hladké těsto.
Rozehřejte vaflovač a dávkujte na jednu vafli cca 1 sběračku těsta. Těsto nenalévejte do vaflovače až k okrajům, samo se tam rozlije při pečení. Opékejte pár minut do zlatova.
Jahody můžete udělat teplé – jahody pokrájejte a dejte je do rendlíku spolu s javorovým sirupem a balzamikem. Přidejte i šťávu a kúru z limety. Můžete nechat jen prohřát a mít tak s kousky jahod, nebo rozvařit na hustější pyré, v tom případě dejte balzamiko a limetu ke konci. V sezóně čerstvých jahod dávám většinou přednost rychlé, studené variantě – jahody nakrájejte a smíchejte s balzamikem a javorovým sirupem.
Mascarpone nebo creme fraiche smíchejte s mletým cukrem a vanilkou.
Servírujte wafli s mascarpone nebo zakysanou smetanou, či ricottou, přelité jahodami a ozdobené čerstvým ovocem.
TIP: Jak jsem psala na začátku, wafle jsou skvělé s čímkoli, zkuste je doplnit i kopečkem zmrzliny, třeba vanilkovou nebo čokoládovou.
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.