Cukety, můžeme použít i přerostlé, oloupeme a zbavíme měkkého středu s jádry.
Dužinu nakrájíme na kostky 2x2cm. Kostky vkládáme do mísy a zalijeme je vodou s Bzeneckým octem. Vše necháme 24 hodin odstát, ale občas směs promícháme, aby horní vrstva neokorala.
Po odstátí vše přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí.
Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut. Pak cuketu vyndáme cedníkem, ale roztok dále svaříme asi na 2/3, přičemž do něj přidáme plátky z omytého citronu bez pecek.
Nakonec do roztoku přidáme podle chuti pomerančovou nebo ananasovou tresť a přecedíme jej.
Zatím si naskládáme cuketu do sklenic.
Pak je zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947